Начало Новини Аджерпрес: Делтата на Дунав очаква туристи и през студения сезон

Аджерпрес: Делтата на Дунав очаква туристи и през студения сезон

44
Аджерпрес: Делтата на Дунав очаква туристи и през студения сезон

Някои туристически оператори в делтата на Дунав твърдят, че тази година броят на посетителите е бил сходен с 2019 г., която е пикова година за туризма в района, но липсата на дългосрочна фискална политика на национално ниво ги дестабилизира, предаде специално за БТА агенция Аджерпрес.

Въпреки войната в Украйна, чуждестранните туристи се завърнаха тази година в биосферния резерват „Делтата на Дунав“ в голям брой, за разлика от румънските посетители, а през започналия студен сезон някои икономически агенти в резервата предлагат на посетителите 50 процента отстъпка в цените.

„Имахме много добра година. В общи линии се върнахме към 2019 г., която беше най-добрата година преди пандемията. Имахме завръщане на чуждестранни туристи за наблюдение на птици и природна фотография. Въпреки войната успяхме по някакъв начин да върнем в известна степен доверието, че тук нещата са спокойни. Започнахме да правим резервации за следващата година и вече сме резервирани на 70 процента, тъй като работим основно с оператори от чужбина“, заяви пред Аджерпрес Михай Бачу, собственик на туристическа агенция.

Той обясни малкия брой румънски посетители на делтата с факта, че чуждестранните туристи не получават редовно заглавия в медиите, че в граничната зона падат дронове.

„Туристите виждат, че войната не се води на румънска територия, и идват заради делтата. Бомбастичните заглавия, които нанасят много вреди на туризма, не достигат до международната преса. Да кажем, че чуждестранният турист е по-обективно информиран от румънския“, казва Михай Бачу, който е и член на управителния съвет на Асоциацията на организациите за управление на туристическите дестинации в община Тулча.

Въпреки капризния туристически сезон за делтата, когато в началото на сезона икономическите агенти в района се оплакваха от малкия брой посетители, плажът Сулина беше търсен от гостите, каза собственикът на заведение на черноморския плаж в град Сулина Леон Тудорел.

„На плажа се запази миналогодишното ниво и то е някъде над това от 2019 г. Вярно е, че има война в Украйна, имаше шумове, но ние трябва да останем балансирани и да го приемаме така, сякаш не ни засяга пряко. Сулина е посещавана, защото е по-бохемски, по-тих град. Тук идват хора, които не искат да ходят на крайбрежието на Констанца“, казва Леон Тудорел.

„Защо туристите да идват в Сулина през зимата? За да видят нещо различно от хора на плажа, да видят морето през зимата, бурно и с вълни, да видят леда на брега на морето, дивата природа в истинския смисъл на думата“, казва Леон Тудорел.

Освен двете заведения на брега на Черно море, от няколко лета работи и заведение, което предлага на посетителите прясна риба през лятото. През зимата то е затворено, но риболовът остава главното препитание за много местни жители.

Най-източният град в ЕС Сулина е жив и динамичен и през студения сезон. Старият фар в града бе отворен през юли тази година и привлича посетителите.

„Дойдох в делтата на риболов, но си отделих един ден за Сулина. Фарът е интересен паметник, особено защото е преминавал от руско през турско до европейско управление. Това е добре запазен паметник и от него се разкрива красива гледка. Цената на билета е ниска и струва 10 румънски леи (2 евро)“, каза туристът Марин Соколя.      

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите.)