Начало България Ярка комета вече е видима от географските ширини на България

Ярка комета вече е видима от географските ширини на България

59
Ярка комета вече е видима от географските ширини на България
Кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), заснета на 12 октомври 2024 г. от Астрономическа обсерватория-Белоградчик. Снимка: Пенчо Маркишки/БТА

Кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) е вече видима от географските ширини на България, споделя Пенчо Маркишки от Института по астрономия при БАН и катедрата по астрономия на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Той е бил в Астрономическата обсерватория в Белоградчик и в събота вечерта е наблюдавал и заснел кометата. Вчера тя бе най-близо до Земята, когато премина на разстояние 70,61 млн. километра от планетата. Сега кометата се отдалечава както от Земята, така и от Слънцето.

В следващите няколко вечери кометата ще се наблюдава по-удобно над западния хоризонт, но нейната яркост ще спада, посочва физикът. „Най-подходящото време за нейното наблюдение е от около 19:40 ч. за района на София, до залеза на кометата малко след 20:00 ч. За районите на близките крайморски градове е нужно да направим корекция във времето с около 18 минути по-рано“, препоръчва специалистът. Той е автор на изданието на катедрата „Астрономия” на СУ – „Гид на любителя астроном“, което предлага съвети и препоръки за наблюдения на астрономически явления от любителите астрономи.

Според информацията на БТА, кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) е открита в началото на 2023 г. и предизвика голям интерес сред астрономите поради прогнозите, че ще бъде видима с висока яркост към края на лятото и през есента на 2024 г.

Още новини от деня – четете тук