Начало Водещи Японци създадоха робот с живи мускули

Японци създадоха робот с живи мускули

1222
робот
робот

Изследователи от Токайския университет създадоха биохибриден робот, който е изграден на основата на жива мускулна тъкан от плъх, метален скелет и пластмаса. Устройството имитира движението на човешки палец, може да премества малки предмети, да сгъва ставите. Описанието е публикувано в списание Science Robotics.

Мускулите се свиват, когато към тях се подаде електрическо напрежение. За да се движи изкуственият палец като човешки, инженерите са възпроизвели работата на двойка мускули –антагонист и протагонист. Когато един от мускурите се свива, другият се отпуска.

Материалът за мускулите на робота са тънки хидрогелови пластинки, покрити с миобласт от плъх – млади мускулни клетки, от които след това се развива мускулната тъкан.

Ставите на новия робот може да се свиват почти под прав ъгъл, което дава възможност да се изпълняват сравнително сложни задачи.

Сега роботът е в състояние да вдигне предмет и да го премести Въпреки това живата тъкан има определени ограничения: например устройството може да работи само във водна среда, защото при постоянно движение мускулът се износва бързо.

Срокът на годност на робота засега е не повече от седмица.