Наим-Секаи

Едва 10 минути продължи съдебното заседание в Истанбул, на което японката Секаи Мори бе обявена за дъщеря на покойния Наим Сюлейманоглу, съобщават турските медии.

Роденият в България световен и олимпийски шампион по вдигане на тежести почина през ноември миналата година, а в началото на юли т. г. гробът му бе отворен, за да се вземе ДНК-проба. Това се наложи след като Секаи Мори заведе дело за бащинството. Според експертния доклад съвпадението е 99% и момичето категорично е дете на покойния спортист. Наим Сюлейманоглу има три деца, а вече наследството му ще се дели на 4.

Дъщерите му Есин и Сезин обаче днес заявиха, че ще оспорят натрапената им сестра пред по-висша съдебна инстанция. Веднага след смъртта му японската дъщеря бе ангажирала двама адвокати – от Япония и от Турция, взетите секрети от носовете и устите на Секаи Мори и майка й бяха пратени в института по съдебна медицина в Истанбул, а анализът – в съда. След отварянето на гроба бяха изследвани няколко зъба и 5-6 сантиметра от бедрената кост на Сюлейманоглу. Това бе направено на 4 юли т.г. в присъствието на съдебен медик, а заседанието по изслушването бе отложено за 4 октомври.

Адвокатът на семейството му тогава поиска отхвърляне на делото, като подчерта, че щом 27 години Секаи не е поискала доказателство за бащинството, това противоречи на нормалното и е неприемливо. Според него мотивът за това дело е добре обмислен план, задействан веднага след смъртта на щангиста и целта е предполагаемата дъщеря в Япония да получи дял от наследството.

Сюлейманоглу има две дъщери от законната си съпруга в Истанбул и още една в Анкара, за която останалите знаят, но не и за тази в Токио. Две години преди смъртта си той упълномощил брат си и голяма част от имуществата му е разпродадено, а няма яснота къде са парите, медалите, картините и оръжията му, твърдеше адвокатът.

Наим Сюлейманоглу е роден през 1967 г. в село Птичар до Момчилград. През 1983 г. за пръв път подобрява световен рекорд. През следващата година България и други съюзници на СССР бойкотират Олимпиадата в Лос Анджелис, и той няма как да участва. В състезанията за Световната купа в Мелбърн, вече с българското име Наум Шаламанов, дадено му по време на т.нар. Възродителен процес, той успява да избяга в Турция, където тогавашният президент Тургут Йозал веднага му дава гражданство. На Олимпиадата в Сидни през 2000 г. прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, а после прекратява спортната си кариера. Той е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

предишна статияДжесика Бийл: Джъстин Тимбърлейк винаги ме е плашел с неговия голям… мозък
следваща статияПринц Хари и Мегън ще галят коали по време на обиколка в чужбина