Начало Новини Яник Ноа ще наследи Бьорн Борг като капитан на тима на Европа...

Яник Ноа ще наследи Бьорн Борг като капитан на тима на Европа за "Лейвър Къп"

34
Яник Ноа ще наследи Бьорн Борг като капитан на тима на Европа за "Лейвър Къп"

Яник Ноа ще наследи Бьорн Борг от 2025 година като капитан на отбора на Европа за „Лейвър Къп“  – състезанието, което изправя едни срещу други най-добрите тенисисти от Европа срещу тези от останалия свят, съобщиха организаторите в сряда.

Ноа е бивш номер 3 в световния тенис и е последният френски шампион на „Ролан Гарос“ през 1983 година. Той е спечелил три пъти Купа „Дейвис“ с Франция като капитан, като особено ценен е успехът през 1991, когато французите с Анри Льоконт и Ги Форже побеждава тима на САЩ с Пит Сампрас и Андре Агаси на финала.

Капитан на американците тогава бе Джон Макенроу, който също ще бъде сменен начело на тима на света за „Лейвър Къп“ от Агаси през 2025.

„Голяма чест е за мен, че ме поканиха да бъда капитан на европейския отбор“, заяви Ноа в комюнике. „От известно време не съм в спорта, като се занимавам с музика, но същ много щастлив от това ново предизвикателство“, каза още французинът.

„Обожавам отборните състезания, емоцията, която създават. Искам да опозная момчетата като личности на и извън корта“, добави той.

„Нямам търпение да се видя отново с Андре (б. а. – Агаси) 20 години след като бяхме съперници. Искам отборът на Европа да спечели!“, каза още Ноа, който ще бъде треньор и на тима на Франция по тенис в колички по време на Олимпийските игри в Париж през това лято.

Макенроу и Борг бяха капитани на „Лейвър Къп“ от създаването на състезанието през 2017 година. Тази година турнирът ще се проведе между 20 и 22 септември в Берлин, а следващата година надпреварата е в Сан Франциско.