череши

Настъпи сезонът на пресните плодовете и зеленчуци. И вече на всеки щанд можете да намерите зрели, вкусни и най-важното, здравословни череши – трудно е да им устоим. А и не е нужно, защото ето какви са ползите за тялото ни, ако всеки ден хапваме по малко от тези плодове.

Паметта ще се подобри

Черешите са богати на антоцианин – съединение, което има благоприятен ефект върху паметта и мозъчната функция като цяло. Това е доказано от изследване, проведено в университета в Бостън. Гризачите, чиято диета беше обогатена с антоцианин, значително подобриха паметта и двигателните си функции. Освен това, подобно на много тъмно червени плодове, черешите са богати на полифеноли, които забавят стареенето на мозъка.

Метаболизмът се нормализира

Черешите съдържа много витамин В и фибри, които нормализират работата на храносмилателния тракт, подобряват метаболизма и помагат за справяне със запека. Растителните антиоксиданти в черешите правят мазната храна по-лесна за смилане. Затова те са най-добрият избор за десерт след обилна вечеря.

Кожата ще стане по-красива

Всичко е свързано със съдържанието на ретинол и антиоксиданти, които изобилстват в черешите. С редовната им употреба в сезона, когато са пряясно набрани те ускоряват процесите на регенерация, допринасят за удължаването на младостта на кожата и предотвратяват появата на обриви поради бързото извеждане на токсините от тялото.

Ще спите по-добре

Всичко е свързано с мелатонина – хормон, който е отговорен за нашите биоритми и качеството на съня. Той се съдържа в сравнително големи количества в черешите. Ето защо, само една шепа плодове всеки ден ще направи съня ви по-дълбок и спокоен и ще ви помогне да заспите по-бързо. При това без никакви странични ефекти – за разлика от многото хапчета за сън.

За още интересни статии, може да ни последвате на нашата Facebook страница

предишна статияДжокович: Това е едно от най-великите постижения в кариерата ми
следваща статияИ днес ще има следобедно заоблачаване и валежи