Pregnant_plane

Всяка година хиляди бременни рускини заминават за САЩ, за да родят децата си на американска земя и така да им осигурят американски паспорт. „Бебешкият туризъм“ обаче скоро може да се обезсмисли – заради Тръмп, пише в коментар Юрий Решето от „Дойче веле“.

Усмихнати бебета и майки на фона на прекрасни плажове с фин бял пясък. С примамливи снимки като тази руски фирми набират в интернет кандидатки – бременни жени, които биха желали да родят децата си във Флорида. Само че богатите рускини се решават на тази крачка не заради палмите и искрящото слънце. Много по-важен за тях е американския паспорт, който всяко новородено дете в САЩ получава автоматично.

Руският туризъм с цел раждане в САЩ процъфтява от години. Според рекламните клипове на фирмите, всеки ден със самолет към Маями се отправят до около осем бременни рускини. На руския пазар има поне 15 фирми, предлагащи подобна услуга. Антон Ячменьов е представител на една от тях. „Маями Кеър“ разполага с юристи, медици, преводачи, шофьори и други консултанти – общо десет нейни служители се намират в Маями. Самият Ячменьов работи от Москва – там, където се намира и неговата платежоспособно клиентела: мъжете и техните бременни съпруги.

„Случва се обаче бременните да идват и с любовниците си – ако е необходимо раждането да остане в тайна от съпрузите им – разяснява Ячменьов – Предлагаме много различни видове услуги. Пакетите са индивидуални и се ориентират в зависимост от потребностите и портмонето на клиентите ни.“

Ячменьов твърди, че работи в сферата на „глобалния туризъм“, но подчертава, че все пак става дума основно за бизнес.

„А от 2016 година, когато руснаците успяха да преодолеят финансовата криза, бизнесът стана още по-печеливш. Руснаците разполагат с все повече пари“, добавя той.

С посредничеството на „Маями Кеър“ годишно за Флорида заминават до двеста клиентки, т.е. до двеста бременни жени. Там ги очаква пакет от всеобхватни услуги, предоставени на руски език: транспорт, подслон, медицински и юридически консултации. А след раждането, заедно с новородения американски гражданин, те се завръщат обратно в Русия.

„Услугите ни не са евтини – признава Ячменьов – Кой руснак може да си позволи да похарчи 30 000 долара за три месеца?“.

Да, кой наистина може да си позволи подобен лукс?

„Повече от половината от нашите клиентки са от Москва, останалите са от цяла Русия – но предимно от руския Север – там, където са петрола и златото.“

Повечето от тях летят за Маями – там било най-евтино, а и средата била най-руска.

„Когато в Холивуд видите жени с детски колички по улиците, да знаете, че всяка втора от тях е рускиня“, казва Ячменьов.

В Маями живеят много руски поп-звезди и техните деца са раждани там.

„А това е още един аргумент в полза на това да се доверят именно на нашата фирма“, твърди руският ѝ представител.

Никой не знае колко точно са децата, родени от руски майки в САЩ. Няма официални статистики за т.нар. „бебешки туризъм“. Американският Център за изследване на имиграцията предполага, че ежегодно в страната се раждат по 36 000 бебета от чуждестранни майки. Тенденцията е възходяща. „Маями Кеър“ едва ли има повод да се тревожи за бъдещето на своя бизнес.

„Тъкмо обратното. През последните 48 часа телефоните ни просто прегряха от обаждания. Цялата истерия около плановете на Тръмп да отмени автоматичното получаване на американско гражданство за новородените в САЩ накара и последните колебаещи се кандидатки да се размърдат. Сега всички те ще потеглят към Маями. От допълнителна реклама просто вече няма никаква нужда“, сигурен е Ячменьов.

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияПродадоха на търг за 7,4 млн. долара вещи на Нийл Армстронг
следваща статияMoже ли държавата да издържи, ако раздава пари на всички без да работят?