Начало Коментар Ще постъпи ли Австрия като Нидерландия относно Шенген?

Ще постъпи ли Австрия като Нидерландия относно Шенген?

49
Шенген

Тази седмица стана ясно, че Съветът на ЕС ще обсъди на 10 октомври в Люксембург актуалното състояние на приложението на Шенгенското законодателство от България и Румъния. Таймингът и изборът на тази дата съвсем не е случаен, защото ще се падне малко след парламентарните  изборите в Австрия, която остана единственият препъникамък пред това страната да стане част от зоната без вътрешен граничен контрол.

Явно Европейската Комисия е решила да играе на сигурно и да заобиколи растящите в Европа националистически прояви, като използва същата технология като частичното приемане на България и Румъния в Шенген ( т.нар. въздушен Шенген“) и падането на ветото от страна на Нидерландия. А именно решението да бъде взето от отиващо си вече правителство, което няма да има какво да загуби.

Припомняме, че парламентът на Нидерландия окончателно подкрепи приемането на България в Шенген, когато през декември миналата година нидерландското правителство в оставка, до тогава остър противник на влизането на страната ни в Шенген, изненадващо излезе с решение, че България отговаря на всички условия за членство и затова е съгласно Хага да вдигне ветото си. Но нидерландският премиер Марк Рюте вече имаше амбиции да се кандидатира за главен секретар на НАТО и реално нищо не заплашваше политическата му кариера.

Много сходна е и ситуацията в момента с Австрия. Въпреки че крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) води в социологическите проучвания, евентуалната им изборна победа не означава автоматично, че ще оглавят следващото правителство. Очакванията са за продължителни коалиционни преговори, което дава шанс решението за Шенген и България да бъде взето от отиващото си правителство на Карл Нехамер.

Какво ще се случи – предстои да разберем в следващите дни.

Още новини от деня – четете тук