Начало България Ще поскъпне ли издаването на български лични документи?

Ще поскъпне ли издаването на български лични документи?

49
Ще поскъпне ли издаването на български лични документи?

В МВР е създадена нова методика за определяне на размера на таксите за издаване на личните документи в България. Тази методика е одобрена от министъра на вътрешните работи и, ако бъде одобрена от правителството, цената на услугата ще се увеличи с почти двойно – от 18 лв. на 30 лв. за хора между 18 и 70-годишна възраст. Тази цена е за обикновената услуга, като за бързото или експресно издаване на документите цените се увеличават и утрояват, съобщава БНТ.

За лицата на възраст от 14 до 16 години, първото издаване на лична карта трябва да запази безплатното издаване при трите видове услуги – обикновена, бърза и експресна. За непълнолетните, загубили своята карта, цената за ново издаване ще бъде 21 лв., вместо досегашните 13 лв.

Както досега, за българските граждани на възраст от 14 до 18 години, личната карта се издава с валидност от 4 години, а след навършване на 18-годишна възраст с валидност от 10 години.

Предвижда се също така промяна в Закона за българските лични документи, където ще бъде премахната възможността за издаване на безсрочни лични карти. Лицата на възраст над 70 години могат да получат лична карта с валидност от 30 години по техно искане.

Тази нова методика е предложена с цел спазване на изискванията на европейския регламент за повишаване на сигурността на личните карти.

Вижте още новини от деня тук