ваксина

През последните дни в публичното пространство се появи информация, че 100-годишната ваксина за туберкулоза БЦЖ може би оказва някакво влияние върху коронавирусната инфекция. ДЕБАТИ.БГ направи проучване сред специализираните медицински издания и ето какво намерихме:

Държавите, в които ваксинацията срещу туберкулоза е задължителна, регистрират много по-малко смъртни случаи, отколкото държавите, в които тази ваксина не се прилага.

Изследването, публикувано в medRxiv, намери допирни точки между държавите, в които БЦЖ още се прилага. Случайно или не държавите, в които тази ваксина е задължителна, имат по-малко смъртни случаи в резултат на коронавируса. Проучването разглежда шест държави, като са разгледани случаите на предимно възрастни хора, считани за най-уязвимата група при настоящото заболяване.

Гонзало Отазу, проф. в Нюйоркският институт по технологиите и водещ автор на проучването се зачудил защо в Япония има толкова малко смъртни случаи. Страната бе една от първите, след Китай, в която бе регистриран случай на коронавирус. Япония обаче не обяви пълна карантина, както много други държави по света. Отазу казва, че е бил наясно, че ваксината БЦЖ не предоставя защита само за бактерията на туберкулозата, но и за други видове зарази.

Затова неговият екип започва да събира данни за държавните политики за ваксинация с БЦЖ и сравняват с данните на заболелите от коронавирус.

В държавите, с най-голям брой жертви от Ковид-19, САЩ и Италия ваксината е препоръчителна, но само за хора, които биха могли да бъдат изложени на риск. В Германия, Испания, Франция, Иран и Обединеното кралство са имали политика за ваксинация с БЦЖ, но са я спрели преди десетилетия. Китай, откъдето започна пандемията, има политика за ваксинация срещу туберкулоза, но тя не се прилага особено след 1976г.

Страните, които успяха да контролират мащабите на заболяването, сред които Япония и Южна Корея, имат универсална политика за ваксина срещу БЦЖ. Данните все още са твърде оскъдни, за да се направят надеждни заключения, но все пак това е лъч надежда за България, където ваксинацията срещу туберкулоза е задължителна.

КАК ВАКСИНАТА ПОМАГА ЗА БОРБА С ДРУГИ ИНФЕКЦИИ?

БЦЖ ваксината съдържа жив, но отслабен щам на туберкулозната бактерия, който провокира организма да изработва антитела за атака на туберкулозни бактерии. Това се нарича адаптивен имунен отговор. Повечето ваксини създават адаптивен имунен отговор към единичен патоген. За разлика от другите ваксини, БЦБ ваксината може да повиши вродената имунна система, защитавайки организма от навлизането на различни патогени в организма.

Едно проучване установява 50% по-ниска смъртност при деца, ваксинирани с БЦЖ, отколкото при деца, на които не е поставена тази ваксина. Подобни проучвания има и сред  тийнейджъри и възрастни хора.

предишна статияМрачен ден, но без падане на температурите
следваща статияГеорги Лозанов: В момента никой не се интересува от свободата на медиите