Начало Водещи Ще влязат ли окончателно България и Румъния в Шенген?

Ще влязат ли окончателно България и Румъния в Шенген?

54
Шенген

В Люксембург днес заседават министрите на вътрешните работи на страните от ЕС. Очаква се те да приемат декларация, в която да се отправи призив за по-бързото цялостно приемане на България и Румъния в Шенген.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон също изрази очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Тя говори пред журналисти в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

„България и Румъния са в Шенген, остава само да премахнем проверките по вътрешните (сухопътни) граници. Предвиждам това да стане тази година“, каза Йохансон.

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден посочи, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки.

„Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници, каза тя. Работим, надявам се да постигнем напредък“, добави министърът в отговор на въпрос за очакването на София и Букурещ, и съпротивата на Виена.

През декември миналата година Австрия бе единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

Изказванията на Йонахсон и Верлинден идват на фона дясната вълна, която залива Европа, особено след изборите за Европейски парламент, и която според някои анализатори, ще направи значително по-трудно пълното членство на България в Шенген. 

Още новини от деня – четете тук