Начало България Ще бъде ли нулева годината за подпомагане на културата? Само за ДЕБАТИ...

Ще бъде ли нулева годината за подпомагане на културата? Само за ДЕБАТИ говори Павел Павлов

24
Павел Павлов
Снимка: БТА

През 2024 година Националният фонд за култура не е финансирал нито един проект, не е обявил резултати и не е предоставил информация за проектни предложения. Това създава безпокойство сред хората от културния сектор. По тяхното мнение, са прекратени над 200 проекта, част от които са повторно подадени, но са преработени.

Изминали са съответно 8,6 млн. лв. за редовните програми и около 25 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, което представлява реална заплаха за утвърждението на тези средства. Националният фонд за култура неуспешно управлява парите и това може да ги доведе до загуба, според авторите на писмото.

Националният фонд за култура е основното място за развитие на културните инициативи. Това е съществено за изпълнителя Павел Павлов, който работи в държавното киностудио – Аудиовидео „Орфей“. „Фондът ни позволява да участваме в различни проекти, не само по киното, но и по музиката и литературата. Например, в момента участваме с Масимо в проект, който се финансира частично от Фонда за култура“, споделя Павлов за ДЕБАТИ.БГ.

След рестартирането на процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост, са подадени само 18 проекта, според него.

„Това е тревожно. Официално регистрираните независими творци са около 3000 души. За тях има поне трикратно повече екипи“, добавя той.

Павлов посочва успеха на филма „Гунди“, който е бил финансиран от частни средства, без намеса от страна на държавата.

В Европа моделът за финансиране на изкуството е различен и подпомагането на културата е задължително, обяснява Павлов.

Цялото интервю с Павел Павлов ще бъде публикувано утре.