Начало Свят „Шпигел“: След 34 години обединение Германия отново е разделена на Източна и...

„Шпигел“: След 34 години обединение Германия отново е разделена на Източна и Западна

129
Германия
Снимка: pixabay.com

През последните месеци стана ясно, че Германия се разделя на Изток и Запад. След 34 години след обединението, проведено в Кьолн, Саксония и Бавария са все по-отдалечени една от друга, съобщава германското списание „Шпигел“.

Оттогава той обяснява, че разликата между Изтока и Запада в Германия става все по-ясна, а идеята за единство често се изразява само в празни речи.

Преди 34 години двете Германии успяха да се приближат, но в последно време започнаха отново да се отдалечават, коментира списанието.

На 34-годишнината от единството на Германия канцлерът Олаф Шолц подчерта сплотеността между източната и западната части на страната, въпреки че резултатите от последните избори показват по-слаба обединеност, отбелязва „Евронюз“.

Шолц взе участие в събитията в Шверин, известен град в бивша Източна Германия. Там той подчерта, че разликата между Изтока и Запада в Германия се намалява все повече.

„Младите хора почти не усещат разликата“, поясни той.

„Удовлетворението от живота на хората в Източна и Западна Германия се изравнява“, добави той.

Той обръща внимание и на наличието на множество международни технологични компании в Източна Германия като знак за икономически възход.

Въпреки това, много неща са размазани в личния и професионалния живот на хората, като има контакти, колеги и сътрудничества, които продължават успешно.

Въпросът остава дали държавата е наистина обединена.

„Нация, работеща заедно с партньорите си в Европа към общ цел, борбена, уверена, реалистична“, риторично пита „Евронюз“.

Липсващото чувство за единство се отразява и в статистиките, като според проучване на Germany Monitor, само третината от германците изразяват стабилно доверие в другите си сънародници.

Само четвърт от гражданите вярват, че хората се интересуват от тяхното благосъстояние и само един на всеки осем има позитивно мнение за социалното сближаване.

На фона на различната икономическа ситуация между Изток и Запад, нагласата за единство става все по-трудна за постигане.

Въпросът остава – кога започна разделението?

През 2014-2015 г. с пристигането на много бежанци в страната? Или още по-рано, по време на икономическата криза през 2008-2009 г., когато бяха отпуснати пари за банките, въпреки че не беше съхранен достатъчен бюджет за училища и инфраструктура?

Навярно краят на периода на съживление и общата безпокойство ускориха разделението на нацията и ще продължат да го увеличават.

И сега, без присъствието на Ангела Меркел като символ на обединение, е ясно, че двете части на Германия се изоставят, все по-поглъщани от вътрешен монолог.

Липсващата взаимна ангажираност и диалог между Изток и Запад правят общата стратегия за обединението все по-трудна.

Сблъсъците между различните информационни светове продължават да разделят германците нафрагментирани кръгове и групи.

Всеки от тях оперира със свои източници на информация, които често само подсилват собствените предразсъдъци.

Десетилетия по-късно – през 2024 г. – ситуацията на прегръбване на регионите продължава, като Германия е съсипана от многобройни идентичности и фрагментирани интереси. Надеждата за единство е загубена, а разделението продължава да се увеличава.

През следващата година очаква страната да се забърка относно федералните избори, които се очертават да бъдат повече борба за власт, отколкото за единство, заключва „Евронюз“.