Начало Любопитно Чудно място в Родопите: водата лекува куп болести, Александър Македонски е идвал...

Чудно място в Родопите: водата лекува куп болести, Александър Македонски е идвал там

99
баните

Скрита в планините на Средните Родопи, община Баните впечатлява с прекрасна природа и гостоприемни жители. Тихото място изглежда като идеално за излекуване от суетата на градския живот.

Тук водата е истински терапевтична – с минерализация, която я прави сравнима с водата в Карлови вари. С минералния си състав, тя е предпочитана от посетителите за лечебните си свойства при проблеми с опорно-двигателната система и други заболявания.

Баните притежават и пестеливо лечебно заведение, посещавано както от българи, така и от чужденци. Легендите дори разказват за посещението на самия Александър Македонски, излекуващ се със златната си колесница.

Селото се отличава с уютни къщи, намиращи се на планината, и с римска баня в центъра си. Реставрацията на банята е част от бъдещите планове за възстановяване на културното наследство на мястото.

Туристите могат да се насладят на традиционни ястия, да посетят фермата с тракийски коне, както и да изследват няколко екопътеки с водопади и красиви гледки.

Близостта до връх Свобода и археологическите разкопки на тракийски светилища прави общината уникално място за посещение. Празникът на община Баните на 5 и 6 май е повод за културни събития и забавления за всички посетители.

Пътят от Пловдив до Баните е удобен и лесен за преминаване през живописни пейзажи и красиви поляни, които правят пътуването още по-приятно.