лъвове, зоопарк

Четири лъва в зоопарка в Барселона, три от които по-възрастни женски, са хванали COVID-19 миналия месец, но са го изкарали само с леки симптоми и оттогава са се възстановили, съобщиха от каталунския зоопарк.

Гледачите на животните забелязали „леки респираторни симптоми“ при три 16-годишни лъвици и четиригодишен лъв, се казва в изявление от зоопарка. Симптомите се появили, когато двама от техните гледачи се оказали положителни за вируса.

„Четирите лъва бяха тествани с комплекта за откриване на вирусен антиген … и беше установено, че са положителни“, се казва в изявлението, уточнявайки, че диагнозата е потвърдена от PCR тестове.

Големите котки веднага били подложени на лечение с противовъзпалителни средства и внимателно наблюдавани по протокол, подобен на този за грип, и те „реагираха положително“.

„В нито един момент при лъвовете не беше забелязано затруднено дишане или други проблеми с дишането и всички симптоми са изчезнали в рамките на две седмици, освен кашлица и кихане“, казаха от зоопарка.

От зоопарка се свързали с „международни експерти като ветеринарната служба на зоопарка Бронкс в Ню Йорк, единствената, която е документирала случай на инфекция на Sars-CoV-2 при големи котки“, се казва в съобщението.

В началото на април четиригодишна тигрица в зоопарка в Бронкс се оказа положителна за COVID-19, вероятно заразена от гледача си, който по това време е асимптоматичен.

Коронавирусът у откриван при различни животни,у но само при норките беше доказано, че едновременно се заразяват с вируса и го предават на хората.

предишна статияДжони Деп обжалва загубено дело в Лондон
следваща статияНякой днес е способен на истински подвиг, а друг е склонен да нарушава правилата