Начало Пари Четири държави изпъкват като най-големи инвеститори в България

Четири държави изпъкват като най-големи инвеститори в България

334
Сподели

Над 29 млрд. евро са били инвестирани в България през последните 10 години, когато говорим за средства от чужбина. Устойчиво растат вложенията в сектори с висока добавена стойност. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Международната конференция „IT Hub Connect 2018“, цитирайки данни от БНБ.

Според Манолев на първо място сред чуждестранните инвестиции за периода се нарежда Холандия (с над 6 млрд. евро), следвана от Австрия (с близо 3 млрд. евро), Германия (с над 2 млрд. евро) и Гърция (с 1,9 млрд. евро). През 2017 година инвестициите в преработващата промишленост са с дял от 33% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции, следвани от секторите „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети“ с дял от 32%.

„Тези процеси могат и трябва да се управляват още по-ефективно чрез Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) и това е посоката, в която работим“, каза още Манолев. Според изнесената статистика за 2017 година са издадени 31 сертификата по ЗНИ, като 15 от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги. От началото на 2018 година са издадени общо 10 сертификата, като 6 от тях са в такива сектори.

„Движим в правилна посока, но имаме нужда от още усилия, за да развием именно секторите с висока добавена стойност“, подчерта Александър Манолев.

Конференцията „IT Hub Connect 2018“ се организира от Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара. Манолев изнесе презентация на тема „България: дестинация за инвестиции. Бъдеще на инвестициите и инвестиции на бъдещето“ в рамките на един от панелите на форума.

Коментари