Четири български летища са получили сигнали за бомби

Четири летища в България – в София, Варна, Бургас и Пловдив, са получили заплахи за взривни устройства съобщиха от пресцентъра на МВР. Съобщенията със заплахите са получени по електронна поща.

Заплашени са и няколко български медии, като текстът на съобщението е имал за цел създаване на затруднения в работния им процес. В спешен порядък специализирани екипи са извършили претърсвания за наличие на взривни устройства, такива не са били открити и работният процес е продължил нормално.

Във връзка с получените сигнали от отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП са извършени проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация.

Установено е, че в рамките на вчерашния ден (20 август) подобни съобщения са били разпратени по същата схема – до летища и после до медии и в други държави от ЕС.

предишна статияЯпонски влак-стрела забрави една от вратите си отворена, докато пътува със скорост от 280 км / ч
следваща статияВ колежа скъсали Ед Шийрън по музика