Начало Новини Четиринайсет йорданци починаха по време на хадж в Саудитска Арабия, някои от...

Четиринайсет йорданци починаха по време на хадж в Саудитска Арабия, някои от тях от топлинен удар

59
Четиринайсет йорданци починаха по време на хадж в Саудитска Арабия, някои от тях от топлинен удар

Четиринайсет йордански мюсюлмани починаха по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабаия, предаде Ройтерс.

Някои от тях са загинали от топлинен удар, а 17 други са в неизвестност, съобщи йорданското външно министерство.

Най-малко шест от фаталните случаи са свързани с прегряване, съобщи министерството. Според прогнозите  утре температурата в Мека може да достигне 47 градуса по Целзий.

Хаджът, който ще завърши в сряда, е едно от най-големите поклонения в света. Тази година се очаква в него да участват над 1,8 милиона поклонници, твърди главната статистическа служба на Саудитска Арабия.

През последните 30 години стотици хора са загинали по време на хаджа, в блъсканици, при пожари в палатки, от горещина и по други причини. В четвъртък саудитското министерство на здравеопазването издаде препоръка, в която предупреждава за рязко покачване на температурите и съветва поклонниците да се хидратират и да избягват престой на открито в най-горещите часове на деня между 11:00 ч. и 15:00 ч.

Йорданското външно министерство съобщи днес, че координира със саудитските власти процедурите по погребване или транспортиране на телата на починалите в съответствие с желанията на техните семейства. През 2015 г. при блъсканица по време на хаджа край Мека загинаха най-малко 2070 души, според тогавашните данни на Ройтерс.