Начало Водещи Червен код за опасни жеги следващата седмица. Ад ще е!

Червен код за опасни жеги следващата седмица. Ад ще е!

164
климат, жега
Следващата седмица ще имаме още повече нужда от разхлаждане
Снимка: БТА

Оранжев код или предупреждение от втора степен издаде Националният институт за метеорология и хидрология за днес.

„Когато имаме продължителен период, надхвърлящ пет дни с високи температури – над климатичната норма, минаваме във втората степен за предупреждение – оранжев код“, обясни в „Тази събота“ синоптикът Анастасия Стойчева.

„Температурите и днес ще са съизмерими с тези вчера – в повечето райони ще бъдат между 34 и 40 градуса. В крайните югозападни се очаква да надхвърлят 40 градуса. Това са високи за лятото температури, но са далече от екстремума – от 45,2 градуса през далечната 1916 година“, коментира още тя.

„С оглед на това, че очакваме тези температури да се задържат и през следващите пет дни – след 10-я ден ще преминем в по-високата степен, третата, по отношение на високите температури – „червен код“. Не очакваме захлаждане и в средата на новата седмица ще повишим кода на червен“, отбеляза Анастасия Стойчева.

„Юли месец е най-горещият месец в нашата страна. В края на юли са така наречените горещници, през които е и регистриран екстремума за страната. Бих казала, че температури между 35 и 40 градуса са по-скоро типични за юли у нас“, допълни още тя.

„В големия град, където има прекалено много бетон, където има малко дървета, е ясно, че това, което усещаме, е високо като стойност. Ще се доближим до 42-43 градуса, но рекорди няма да има“, посочи синоптикът

„Около 19-20 юли се очаква слабо понижение на температурите. Това през лятото е свързано с развитие на купеста облачност. Те са локални, в отделни райони явленията може да са доста интензивни, включително и придружени с градушка“, коментира Анастасия Стойчева.

По думите ѝ в северозападната част на Европа се оплакват, че все още нямат лято.