дъжд

През следващото денонощие под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се създаде валежна обстановка. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки.

Заради метеорологичната прогноза вицепремиерът по климатичните политики и министър на околмната среда и водите Борислав Сандов нареди създаване на организация. Той издаде заповед за активиране на оперативните звена към Басейновите дирекции, промяна в графика на язовири и информиране на всички компетентни органи.

Интензивни ще са явленията в Западна и Южна България и Централния Предбалкан, където сумарните количества на валежите ще достигнат до 50-60 mm, а на места в Родопската област и Ихтиманска Средна гора – до 80-100 mm. В Смолянска област е обявен и червен код заради очаквани наводнения.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 15-25 mm.

Оранжев код пък е обявен за 14 области за гръмотевични бури и порои. Жълт код за пет области.

Най-слаби ще са валежите на места в североизточните райони и по Черноморието до 10 mm.

Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. В по-голямата част от страната преобладаващите максимални температури ще бъдат между 20° и 25°, в София около 19°, по Черноморието 21-22 градуса, в северните райони 22-24, в Южна България – 22-23 градуса.

В събота пороите продължават, температурите ще са между 21 и 23 градуса.