Начало България Църквата почита паметта на покровителя на българския народ – Иван Рилски

Църквата почита паметта на покровителя на българския народ – Иван Рилски

1065
Иван Рилски

Православната църква почита паметта на Иван Рилски Чудотворец.

Във всички храмове в страната ще бъдат отслужени празнични богослужения.

Традиционно, в Рилската св. Обител се състоя всенощно бдение, което започна снощи в 20 часа, а днес в 9:30 започва празничната св. литургия.

В тържественото богослужение ще вземат участие и духовници от Гърция и Сърбия.

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски е роден около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница).

Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Новооснованите обители ставали не само огнища на християнството, но и книжовни и просветни средища. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот.

Отначало Иван постъпил в близкия манастир „Св. Димитрий“ под самия връх Руен. Тук той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги.

Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата.

Използвайки едно свое пътуване до София, цар Петър I изминал около 120 километровото разстояние до планината, за да се види с благочестивия старец.

Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. Отшелникът, естествено, върнал обратно и изпратеното му от цар Петър злато.

Това още повече увеличило славата му и към него започнали да се присъединяват ученици, които строели за себе си колиби наоколо. Такова било началото на най-известния български манастир.

Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение, там съставил своето „завещание“ (вж. Завет на Св. Иван Рилски Чудотворец). Починал на 18 август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата възпоменава всяка година на същата дата.

Преподобният Иван Рилски е покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит.