Начало Водещи Цирковете в парламента само изгубиха ценно време за усвояване на средствата по...

Цирковете в парламента само изгубиха ценно време за усвояване на средствата по ПВУ

84
Тошко Йорданов и Пеевски

Критикуваните промени в Конституцията, част от които бяха отменени от Конституционния съд, сега може да се окажат важни за решаването на проблема с неусвоените средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

След като на последното заседание на парламента опитът за приемане на част от законите, обвързани с изплащането на втория транш от помощта, депутати от „Възраждане“ и ИТН блокираха заседанието, сега те ще трябва да се съберат отново и то в разгара на предизборната кампания.

Миналата седмица стана ясно, че пред парламентарно представените партии финансовото министерство е поставило въпроса за приемането на законите, обвързани с НПВУ, като се очаква тази седмица народните представители да съчетаят предизборната си кампания с малко работа в парламента.

Интересно е с какви мотиви „Възраждане“ и ИТН отново биха влезли в залата, след като с последния си бойкот на практика спряха процеса по усвояване на близо 1.5 млрд. лв.

Любопитна подробност е, че ако ИТН и „Възраждане“, които са сред основните критици на промените в Конституцията, са изразили готовност за извънредно заседание, това че това ще стане само и единствено, защото промените в Конституцията го позволяват.

Именно с тях беше въведена промяната за непрекъсване на работата на парламента. Без тази редакция, сега нямаше да бъде възможно свикването на парламента.

Европейската комисия вече отправи предупреждение за това, че не може да чака страната да отговори на изискванията. От Министерството на финансите съобщиха, че са изразили готовност да придвижат въпроса до парламента, който да обсъди и одобри готвените промени.

А те засягат ангажирането с конкретни дати за модернизиране на енергийния сектор. Именно по тази тема ИТН и „Възраждане“ направиха предизборна акция, като заявиха, че няма да позволят хилядите български миньори да останат без работа. Въпреки че средствата по ПВУ решават именно този въпрос – те ще трябва да осигурят възможността въглищарите да не останат без работа, след като въглищните централи хлопнат врати след 2038 г.

Друга важна тема е свързана с преструктурирането на Българския енергиен холдинг. Не на последно място е законодателството, което касае борбата с корупцията.

Макар и с голямо закъснение, по време на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ парламентът все пак успя да приеме част от законите, от които зависят парите по ПВУ.

През ноември 2023 г. Европейската комисия (ЕК) одобри промени в плана, поискани от България.

Измененията се наложиха заради натиск от миньори и енергетици, които протестираха срещу мерки, заложени в частта за енергийния преход в ПВУ.

Стигна се до споразумение, с което правителството се ангажира да не затваря административно въглищни и електрически централи. Това доведе до намаляване на парите по плана от 6,3 на 5,7 млрд. евро.

Дали парламентът ще успее да изпълни исканията на финансовото министерство, така че да ускори работата по приемането на промените, засега не е съвсем ясно. Особено в рамките на предизборна кампания, когато Народното събрание може да се превърне в удобна трибуна за популистите, които държат да „привличат“ привърженици с циркови изпълнения и зрелища.

За спешно приемане на промените призоваха от ПП-ДБ още през септември. Бившият финансов министър Асен Василев призова лично лидера на ГЕРБ Бойко Борисов „да не се крие в храстите“ и да заяви ясно дали от партията му са готови да подкрепят антикорупционни промени.

Извънредно заседание на парламента засега не е обявено, но се очаква в съвсем кратки срокове това да стане. С него ще дойде и логичният въпрос: Защо бяха необходими всички тези циркове, които само губят ценно време?