Начало България ЦИК ще обяви имената на избраните български евродепутати не по-късно от 14...

ЦИК ще обяви имената на избраните български евродепутати не по-късно от 14 юни

44
ЦИК ще обяви имената на избраните български евродепутати не по-късно от 14 юни

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви имената на избраните членове на Европейския парламент от Република България не по-късно от 14 юни, съобщиха от пресцентъра на ЦИК. 

Тази вечер ЦИК обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите в изборите за членове на Европейския парламент от България, произведени на 9 юни 2024 г.

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС – петима, по трима ще имат ДПС, „Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), “Възраждане”, „БСП за България“ – два мандата, едно място в ЕП ще имат от “Има такъв народ”, предвижда прието решение на ЦИК на днешното заседание. Трима от кандидатите – Джевдет Чакъров и Искра Михайлова от ДПС, както и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, се отказаха да стават евродепутати. 

Според приетото решение на ЦИК броят на избирателите в избирателните списъци при предаването им на СИК е 6 170 472, а броят на избирателите, вписани в допълнителната страница (под чертата) на избирателните списъци в изборния ден е 121 556 души. Гласувалите избиратели според положените подписи в избирателните списъци, включително и подписите в допълнителните страници (под чертата) са 2 073 730 души. Общият брой на действителните гласове е 2 013 060.