зомби

Зомбитата са в основата на не една класика в хорър-жанра /тоя с най-гадните филми на ужасите/ в киното и в оригиналния си вид представляват мъртви хора, които се съживяват в чудовищно превъплъщение и погват живите, за да се хранят с тях. По правило предпочитат красиви момичета, но не това е най-характерното. Най-важното е, че се появяват изневиделица, заразяват с ухапване и причиняват хаос и подозрения сред незасегнатите от явлението живи хора, които не знаят кой е вече ухапан и следоветелно – заразен.

Горе-долу всички тези характеристики имат и несъществуващите 100 000 гласоподаватели, които ЦИК допусна да бъдат вкарвани в сметките за активността в деня на балотажа. Тези „мъртви души“ се появиха изневиделица и причиниха смут и подозрения сред народонаселението, чийто нерви вече са доволно опънати от сведения за купуване на гласове, преправяне на протоколи, изгасване на свещите /по Алеко/ и изобщо всички мероприятия, с които се свързва манипулирането на избори.

Та тези 100 000 гласоподаватели, които ги е имало през 2017, а сега ги няма, но бяха съживени в сметките за активността, трябва да са зомби, не виждам какво друго. ЦИК обясни, че се дължали на техническа грешка и объркване с данни от 2017 година, ама това е още по-конфузно. Цял изборен ден никой да не види такова нещо и да смятат изборна активност с неверни данни, а да се усетят чак на следващия – това е чист резил, за който може да има само две причини:

1/ направено е нарочно;

2/ става дума за некомпетентност и несвършена работа.

Трето няма.

А в социалните мрежи и в коментари в медиите хората не спират да изразяват опасения, че тези 100 000 гласоподаватели не са минали само като „активност“. Хората се чудят дали „зомбите“ все пак не са гласували по някакъв начин. Наля се още вода в мелницата на Манолова, която получава нов довод да иска да касира изборите, а ирационалните страхове от все по-нечестен изборен процес се загнездяват още по-здраво в ума на реално съществуващите гласоподаватели.

Така че ЦИК може да дава все по-подробни и убедителни обяснения, че няма ощетени от грешката, но зомбитата вече са пуснати из улиците и плашат народа, защото той се е парил достатъчно от изборна байганювщина.

Ако наистина гафът не влияе върху изборните резултати, а само върху данните за активността, очевидно става дума за втората възможност – некомпетентността – и някой, който е отговорен за коректното подаване и получаване на информацията, трябва да изтърпи последствия, т. е. зомбитата в избирателните списъци трябва да му „изядят главата“.

Ще има ли такъв или и в ЦИК ще поемат вината само с мезета, както навремето заяви един позабравен вече политик от БСП? Тоест, ще я разпределят ли колективно на пренебрежимо малки порцийки, поравно, докато я размият?

Препоръчително е в ЦИК да действат по единствено правилния начин – да посочат и хвърлят на зомбитата този или тези, които ги пуснаха на свобода. Т. е. да им се потърси отговорност. Писна ни от гафове без виновни.

Иначе никой няма да повярва, че грешката не е умишлена, а това води до направо страшни за демокрацията и обществото изводи.

предишна статияАЕЦ „Козлодуй” отваря врати за любопитни граждани
следваща статия„Ройтерс”: Бедните ще получават по-малко, богатите – повече