Начало България ЦИК показа бюлетините за 9 юни – в зелено и синьо

ЦИК показа бюлетините за 9 юни – в зелено и синьо

39
Бюлетините, с които ще гласуваме на 9 юни Снимка: БГНЕС
Бюлетините, с които ще гласуваме на 9 юни
Снимка: БГНЕС

Росица Матева, заместник-председател на ЦИК, обясни, че при съвпадение на два вида избори в един ден, бюлетините трябва да са в различен цвят, за да се защити полиграфската им сигурност. Това е решението на ЦИК, когато става въпрос за пропорционални и европейски избори.

Бюлетината за народни представители ще бъде в зелено, както на лицевата, така и на гърба. В нея са отбелязани номерата на партиите и преференциите в зелен цвят.

Бюлетината за избор на членове на ЕП е синя. Тя представлява обща листа с 17 кандидата, която е еднаква за цялата страна и за гласуване извън страната.

В случай на хартиени бюлетини, избирателите трябва да отбележат номера на партията или коалицията, подкрепяща кандидата, преди да гласуват за преференцията му. Изборът само в кръгчето с преференция прави гласа недействителен.

Бюлетините са с дължина 50 см и се маркират с два печата – един при откъсването им и друг преди пускането в урната.

За електронния вариант се използва същият софтуер, който бе приложен на местните избори.

Днес в 00:00 ч. българско време изтича краен срок за подаване на заявления от избирателите в чужбина, желаещи да гласуват извън страната.

До момента потвърдените заявления за членове на ЕП са 8 337, а за народни представители – 34 069. ЦИК ще определи до края на седмицата местата на избирателните секции в чужбина.

На 14 май районните избирателни комисии следва да назначат секционните избирателни комисии, като се очаква вземане на решения от всички районни комисии.

От днес до 18 май ЦИК приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в частичните местни избори на 23 юни.