Начало Новини Цените на зърнените стоки се движеха предимно надолу тази седмица на световните...

Цените на зърнените стоки се движеха предимно надолу тази седмица на световните борсови пазари

79
Цените на зърнените стоки се движеха предимно надолу тази седмица на световните борсови пазари

През тази седмица движението на цените на зърнените стоки на световните борсови пазари продължи предимно в посока надолу, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго падна със 7 долара до 216 долара за тон, а Франция е изключение, като добави 2 евро до 202 евро за тон. Украйна и Русия свалиха котировките с 5 долара до съответно 195 долара за тон и 230 долара за тон.

Движението при царевицата също е незначително. В САЩ цената не помръдна от старите нива от 191 долара за тон. В Русия също няма промяна и цената остава 184 долара за тон. Във Франция, отново по изключение, цената е нагоре – плюс 5 евро до 189 евро за тон.

Цената на ечемика в Украйна за пореден път стагнира с минимално движение нагоре от един долар до 173 долара за тон за доставка през май. Рапицата на „Юронекс“ (Euronext), след дълги и дори чувствителни колебания нагоре-надолу още от март, сега помръдва с понижение от 1 евро до 450,50 евро за тон. 

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха известен застой, последван от леко понижение, тренд нагоре, после надолу и тези дни колебанията за доставка през май-юни продължиха надолу с минус 25 долара до 965 долара за тон. Рафинираната захар обаче става рекордьор с главоломно поевтиняване при котировките за доставка през август, като сривът е от 59,20 долара, достигайки до 568,90 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията в подкръг „Зърно“ остава спокойна и котировките бяха предимно от страна на купувачите, с изключение на хлебната пшеница, която се предлагаше на 388 лева за тон, с доставка до купувач (DAP), а купувачите бяха на 300 лева за тон. Фуражна пшеница се търсеше от 280 до 290 лева за тон, а офертите „купува“ за маслодаен слънчоглед показаха леко повишен интерес – от 755 до 770 лева за тон.

Цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лева за литър, има и предлагане на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон. 

На ССБ тази седмица сделки имаше за газ пропан бутан от 1010 до 1080 лв./хил. л и за скрап от метали: скрап от черни метали в диапазон от 160 до 210 лева за тон, скрап от мед на 9000 лева за тон и скрап от алуминий на 1690 лева за тон.