Начало Свят Хърватия предвижда зарядни станции за автомобили на всеки 60 км към 2025...

Хърватия предвижда зарядни станции за автомобили на всеки 60 км към 2025 г.

29
Електромобили

Снимка: pixabay

Хърватската търговска камара (HGK) създаде Група на оператори на мрежи от станции за зареждане на електрически превозни средства с цел поставянето на станции за зареждане на електрически автомобили на всеки 60 км по главните пътища в Хърватия до 2025 година. Инициативата изисква инвестиция от около 200 милиона евро и е в съответствие с нов регламент за алтернативни горива, приет от Европейския съюз.

Групата включва компании, предлагащи услуги за зареждане на електрически автомобили и регистрирани в Хърватската служба за регистрация на зарядни станции и доставка на алтернативни горива (CRO IDRO) към Министерството на морските въпроси, транспорта и инфраструктурата.

Целта на инициативата е да допринесе за увеличаване на дяла на електромобилите в Хърватия до поне 21% до 2030 година и да насърчи преминаването към по-устойчив транспортен сектор. Групата работи в съответствие с регламента за въвеждане на инфраструктура за алтернативни горива, който налага задължения на държавите-членки на ЕС да осигурят зарядни станции на всеки 60 км по главните пътища до 2025 г. за леки автомобили и до 2030 г. за тежкотоварни превозни средства.

Хърватската търговска камара подчертава, че въведените мерки са от решаващо значение за прехода към по-чист транспорт и за спазване на енергийните цели на ЕС. Планът предвижда снабдяване на поне 50% от коридора TEN-T със зарядни станции за електрически автомобили до 2027 г. и оборудване на всички пътища до края на десетилетието.

За да се постигнат целите на регламента, Хърватия ще трябва да увеличи капацитета си за зареждане на електромобили до 2030 г., като в момента държавата разполага само със 20 МВт връзки. Преходът към електрически превозни средства е ключов елемент в постигането на целите за възобновяеми източници на енергия и за намаляване на въглеродните емисии в транспорта.