София, мръсен въздух

От години всяка зима влизаме в омагьосания кръг на нивата на фините прахови частици, трудното дишане, отключването на различни алергични и белодробни заболявания- и всичко това е част от цената да живеем в една от най-мръсните столици в света.

Програми и мерки много, резултати-никакви

В предизборната кампания на кмета на София Йорданка Фандъкова мерките срещу мръсния въздух заемаха ключово място. Обещаваха се санкции за замърсяващите, безплатна смяна на така вредните печки на твърдо гориво и какво ли още не. Разреши се и прословутият „зелен билет“, който обаче не решава проблема, а само ни помага да минем по-лесно през него. Друг е въпросът, че за да се въведе „зеленият билет“ трябва в града изобщо да не може да се диша.

За момента единствената мярка в дните с повишени нива на ФПЧ  са безплатните буферни паркинги на метрото. Колко има ефект тази мярка също не е ясно!

Горенето на отпадъци продължава, отоплението на печки на твърдо гориво също, миенето на улиците се оказа „мисия възможна“ само за централната градска част. А в кварталите също има прах, който отива във въздуха и при подходящ вятър също ще стигне до „измития център“.

Според проучване на БАН една четвърт от мръсния въздух в града се дължи точно на праха по улиците. А на него е най-лесно да се противодейства- с едно качествено почистване, от което явно някой просто няма сметка.

Ще принуди ли Брюксел България да помисли за здравето на гражданите си?

Прекрасно е да имаме метро и по три ленти на Околовръстното, но не е зле да ни останат и бели дробове. А докато Столична община не помисли наистина за гражданите си ще продължим да сме водещи в черните класации по мръсен въздух и смъртни случаи от респираторни заболявания и рак на белите дробове.

Поредната закана на Европейската комисия да наложи финансови санкции на страната може би е последният шанс да бъдат взети наистина някакви мерки, не само в София, а и в цялата държава. Защото мръсният въздух се оказва, че не е патент само на столицата ни.

Факт е, че от решаването на проблема с мръсния въздух няма чиста печалба, мерките са непопулярни и винаги ще има недоволни, особено сред нарушителите. Но е редно в 21-ви век най-накрая и у нас някой да помисли за обикновените гражданите, които въпреки всичко все още са част от Европейския съюз. А там има правила и се диша!