Христо Казанджиев
На снимката: Христо Казанджиев

Инж. Христо Казанджиев е магистър от Университета по минно дело и геология, гр. София, с квалификация инженер по търсене и проучване на нефт и природен газ. Той е с над двадесет години опит в сферата на петролните проучвания в България, Либия и Сирия, покриващ целия спектър от дейности. С повече от двадесетдесет години опит в сферата на предоставяне на права за търсене, проучване и добив на енергийни и минерални ресурси и с над 12 години опит в сферата на преноса, доставките и разпределението на природен газ. Христо Казанджиев е член на Българския енергиен и минен форум.

 

Турският президент Ердоган обяви откриването на голямо газово находище в Черно море преди няколко дни, в европейски медии обаче бяха изразени съмнения дали „новата ера” за Турция е толкова близо, колкото президентът смята. Възможно ли е Ердоган да преувеличава откритието и ако да- защо го прави?

Аз считам, че г-н Ердоган много е подранил с тази информация, защото доколкото разбирам от неговото изказване сондажът продължава да работи, т.е той не е завършил, неговите данни са крайно предварителни въз основа на някакви газови проявления в зоната, в която сондира. Така че твърде изпреварващо, твърде оптимистично звучи на фона на току що проведено сондажно проучване. В петролната дейност правилата са пределно ясни. Едно такова обявление може се лансира и да се предостави на медиите едва след като проучванията приключат, след като се направят тестови изпитания и т.н. Има процедури, които трябва да се спазват. Така, че изказването на Ердоган е твърде оптимистично, твърде ранно и аз мисля, че той изпреварва събитията, разчитайки на едно бъдещо потвърждение на тези резултати, които идват от сондирането, ако те са толкова оптимистични, колкото беше казано. Във всички случаи г-н Ердоган търси някакъв политически ефект с това обявление, политически ефект и пред хората от Турция, вдъхване на надежди, вдъхване на оптимизъм. Но вероятността от потвърждение на едно такова откритие по предварителни данни е в порядък на около 10%, така че сами разбирате,че това изказване на Ердоган е твърде ранно, подчинено преди всичко на политически цели, отколкото свързнаи реално с икономически резултати.

 

Казахте политически цели, само вътре в страната или Ердоган търси начин да защити сондажите в последните месеци и в Средиземно море, които предизвикаха напрежение с Гърция?

Както Ви е известно, Турция закупи няколко сондажни кораба, които оперират в Средиземно море и в Черно море. Тези инвестиции, които са значителни даже и за мащабите на Турция трябва да се оправдаят с някакви резултати. Очевидно е назрял моментът, в който трябва да се даде ясна обосновка за това защо са правени тези инвестиции и да се вдъхне кураж на турците, които вече чувстват осезаемо последствията от една тежка икономическа криза. Така че посланието на Ердоган  е по-скоро не към  международните участници, въпреки че има такъв елемент, но посланието е насочено по-скоро към вътрешните избиратели на г-н Ердоган.

 

След съобщението на турския президент България остана единствената страна в Западното Черноморие, което не е открила находища на природен газ в своята крайбрежна зона и явно не търси. Какво е положението с българските сондажи, защо нямаме активност в тази насока, след като съседите ни Турция и Румъния имат успехи?

Всъщност нещата не са точно така. Знаете, че проучванията в българската акватория на Черно море в това число и в дълбоководната част, изключителната икономическа зона, датират от близо 10 години. Бяха направени няколко сондажа, в единия бяха установени признаци на нефт  и на газ, за съжаление, последстващите проучвания не продължиха, което означава, че тези находища особено в дълбоководната част на Черно море не са икономически ефективни за разработки и добив. Парадоксалното в случая е, че поне по думите на г-н Ердоган зоната, в която е установено това голямо газово находище практически граничи със зоната, в която проучваше френската компания ”Тотал”. За съжаление, аз и от чисто геоложка гледна точка не съм такъв оптимист, какъвто  е г-н Ердоган. Така че проучванията в българската акватория на Черно море продължават, това че няма коментари по този въпрос не означава, че проучвания не се осъщестяват, както знаете сроковете за проучвания бяха удължени, както на фирмата „Тотал”, така и на фирмата „Шеврон”, така че можем само да се надяваме на бъдещи успехи в резултат на допълнителни данни, които Турция би била така добра да сподели с компаниите, които проучват в българската акватория на Черно море. Едно такова споделяне и резултати е обичайна практика. Това понякога създава условия за продължаване на проучванията, така че да се надяваме на най-доброто.

 

Каква е тенденцията в момента в международната цена на газа и има ли смисъл да се инвестира в нови находища?

В момента цената на природния газ бележи спад по ред причини, досега бележеше спад. Сега в момента цената започна да се увеличава, зимният период очаквам пазарът да се увеличи значително над сегашните нива. Това е един енергоизточник, който не губи своята актуалност при „зелената сделка” напротив това е един междинен енергиен източник, който ще продължи дълго време да бъде активно ползван. Така,че си заслужава и е напълно оправдано проучванията за газ и нефт да продължат, разбира се в разумни граници, добре би било България да осигури няколко собствени източника на това енергийно гориво, което би повляло позитивно на икономическото развитие на страната – това, което спомена и г-н Ердоган във връзка с тяхното находище. Така че проучванията продължават, струва си да се инвестира. Изключително важно нещо е средата за инвестиране да бъде по-добра от тази, която е в България, да се създадат необходимите стимули и най-вече да се създаде онази устойчивост на средата, от която, за съжаление, през последните години България доста загуби. България вече е високо рискова страна в сферата на тези проучвания.

 

Борисов е в Атина за финализиране на процеса за достъпа на страната ни до газовия терминал в Александруполис. Как това ще се отрази на диверсификацията на газовите доставки?

Това би се отразило изключително благоприятно за България. Друг е въпросът, че изграждането на терминала за втечнен природен газ все още не е започнало и аз се чудя, докога този проект ще се отлага във времето. Но този проект наистина за България е стратегически. Не че към настоящия момент нямаме възможност за диверсификация на доставките през Турция, но, за съжаление, опити в тази посока към настоящия момент от страна на българската държава като че ли не се правят може би поради факта, че Турция се въздържа от  доставки на природен газ за България, въпреки че има тази възможност. Причината вероятно е свързана с двустранните взаимотношения в сферата на природния газ между Русия и Турция, но България вече има реални възможности за диверсификация на източниците на природен газ, в това число и на доставки на реални количества физически обеми природен газ през терминала в Мраморно море, който има необходимият капацитет. Но изграждането на терминала в Александруполис бих казал е стратегически за района и дано неговата реализация започне колкото се може по-скоро, в това число разбира се и да бъде изградена междусистемната връзка Стара Загора-Комотини.

предишна статияХората от една от зодиите днес не бива да се поддават на гнева, може да съжаляват!
следваща статия„Дойче веле“: Хора умират от коронавируса. Но и от глупост