Начало България Христо Иванов: Изборът между ГЕРБ и БСП е фалшив

Христо Иванов: Изборът между ГЕРБ и БСП е фалшив

1354
Христо Иванов
Христо Иванов
Христо Иванов е български политик и юрист. Бил е заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г.
В периода 7 ноември 2014 г. – 18 декември 2015 г. е министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. От 7 януари 2017 г. е ръководител на ПП „Да, България!“. От 12 април 2018 партията е част от дясното обединение „Демократична България“.
ДЕБАТИ.бг потърси мнението на Христо Иванов след изявлението на „Демократична България“, на която новото дясно обединение призова кабинета да подаде оставка.

 

 

 

Г-н Иванов, от казаното то Вас на пресконференцията следва ли, че България, по Ваше мнение, няма да се справи със стратегическата цел да получи членство в Еврозоната?

По всичко личи, че България не само че няма да успее, тя няма и желание. Управляващите нямат желание да изпълнят това, което е необходимо и на България и което очакват нашите партньори, за да може България да бъде в Еврозоната и – нещо по-важно – в оформящото се ядро на ЕС.

Ние виждаме два процеса. Единият е, че  идва нов етап на консолидация на ЕС, който няма да съвпада с настоящите географски граници на тази организация, т. е. ще се оформи едно по-тясно ядро. То ще бъде около Еврозоната и става все по-ясно, че ще бъде и около някакъв формат на засилено сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Тази седмица излезе новината за начало на такъв процес, в който България не участва. Ключово и в двата случая, и по отношение на нашата принадлежност в Еврозоната, и по отношение на наше бъдещо включване в този формат на сигурността и отбраната, е доверието.

Това доверие зависи от способността на българските институции да бъдат независими, да поддържат върховенството на правото, да не бъдат корумпирани и да служат на един либерален просветен европейски обществен интерес. За да бъдат българските институции такива, трябват решителни бързи реформи. Борисов с цялото си поведение показва, че няма намерение да прави реформи.

Кои са най-належащите реформи, които се бавят?

Не чуваме дори споменаването на словосъчетанието „съдебна реформа“, не се споменава и словосъчетанието „реформа в МВР“. Ние виждаме, че за да не се изчистят проблемите в банковата ни система, се играе една прозрачна игра на тупкане на топката за присъединяване към Банковия съюз.

Това, което ни отдалечава от оформящото се ядро на ЕС, е нежеланието на Борисов и неговото управление да правят реформи. Трябват ни реформи, за да останем в ядрото на ЕС. Алтернативата е слаби институции, корупция и изпадане в периферията на ЕС. Това е изборът пред нас и в центъра на този избор стои фигурата на Борисов и неговото лично оцеляване.

Последните социологически проучвания дават изравняване на електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП. Не се ли опасявате, че при оставка на кабинета и предсрочни избори БСП може да дойде на власт и вследствие на това проблемите, които описахте, да се задълбочат?

Опасявам се, но това, което се опитваме да кажем на нормалните граждани, които подкрепят и ГЕРБ, а някои все още може би подкрепят БСП, е те да видят реалността, че България трябва да избере къде ще бъде нейното бъдеще – дали в ядрото или в периферията – и от тази гледна точка аз не виждам никаква съществена разлика между Корнелия Нинова и Борисов. И двамата обслужват интересите на цялата руска, путинска Пета колона в България и всички кланове и лобистки кръгове, които подхранват корупцията, поддържат корупцията и в името й искат нереформирано правосъдие, слаби служби, зависима енергетика и икономика.

И Борисов, и Нинова обслужват едни и същи кръгове. Борисов връща БСП на власт и се бори с Нинова и Радев за това кой ще бъде предпочитаният партньор в България на Путин. От тази гледна точка изборът между ГЕРБ и БСП е фалшив. Българските граждани постепенно ясно ще видят, надявам се, че България има избор и той е между ГЕРБ и БСП от една страна и нещо друго, което да гарантира реформи, да гарантира независима съдебна власт, независима енергетика, силни служби, силна отбрана и принадлежност в ядрото на ЕС. Това е изборът и той ще стане ясен за българите.

предишна статияФалшивата новина за смъртта на ЕС
следваща статияВ Китай изобретиха лазерно оръжие като от „Междузвездни войни“