Начало Свят Христо Грозев: Предвиждам нови арести в Русия с цел бъдещ обмен на...

Христо Грозев: Предвиждам нови арести в Русия с цел бъдещ обмен на разкрити руски шпиони

44
Христо Грозев
Христо Грозев.

Специализираният български журналист Христо Грозев, който разследва много деликатни теми, сподели в интервю за БНТ своето мнение, че чуждестранните медии трябва да преместят своите кореспонденти от Москва, поради възможни рискове от арести и потенциални обмени на затворници, включващи руски шпиони и опозиционери.

Според него, западните медии и техните кореспонденти в Москва са в голям риск да станат обект на такива обмени, като по-добре е да се избегне тази ситуация, отколкото да се изправят пред такъв риск. Грозев прогнозира, че нови арести в Русия са възможни и с цел да се насърчи бъдещ обмен на затворници.

Христо Грозев също разкрива, че участвал в консултациите между западните държави и Русия по време на последния обмен на затворници, който се състоя на 1 август. Той споделя истории за важни имена като Пол Уилън, Еван Гершкович и други, които бяха част от този обмен. Грозев предупреждава, че самото задържане на журналиста Еван Гершкович е част от стратегията за създаване на такъв обменен фонд.

В резултат на различни фактори и преговори, обменът на затворници е преминал през много обрати и неочаквани ситуации. Германия също играе важна роля в цялата драма, като успява да участва активно в преговорите и да осигури реализацията на обмена на затворници.

Христо Грозев подчертава, че значението на обратите в преговорите между западните страни и Русия е тежко надценено и доказва сериозните предизвикателства, които са пред Европа и света по отношение на дипломацията и сигурността.

Неговите думи се потвърждават от събитията в Републиканската партия в САЩ и натиска преди предстоящите президентски избори, което създава нова вълна от анализи и чувства на стратегически затегната обстановка.

Прочетете още актуални новини тук