кафе, филтрирано кафе

Прекомерната консумация на някои храни и напитки може да доведе до халюцинации и някои усложнения, така че се хранете умерено, съветва порталът „Май Лайф“.

Американско проучване показва, че пиенето на седем кафета на ден може да причини халюцинации. Такова количество може да ви накара да си мислите, че чувате звуци.

Индийското орехче съдържа съставка, наречена мирицетин, която променя възприятията, ако го консумирате в големи количества. Твърди се, че ефектът е подобен на LSD и може да продължи до два дни.

Шоколадът съдържа анандамид, съединение, което ако се погълне в големи количества, предизвиква ефект, подобен на пушенето на марихуана. Човек с тегло около 60 кг трябва да изяде около 11 кг шоколад наведнъж, за да изпита този ефект.

Морфинът, хероинът и други средства срещу болка обикновено се правят от опиумен мак. Ако изядете много маково семе и си направите тест за наркотици, е по-вероятно да получите положителен резултат. Големината на ефекта зависи от вида на семето. Едно от най-силните е испанското маково семе, което има почти 0,025% морфин. Това означава, че ако изядете около 40 грама, ще погълнете 10 милиграма морфин.

Твърди се, че черниците също причиняват леки халюцинации, но има малко научни доказателства за това. Много експерти обаче твърдят, че ако е зелена, черницата може да причини дразнене на стомаха и дори халюцинации.

Британско проучване разкрива, че 20 грама мухлясало сирене преди лягане може да предизвика странни сънища.

Има и много видове риби, за които се смята, че причиняват халюцинации. Най-известният от тях е Sarpa salpa – морски вид, който се среща в източната част на Атлантическия океан и Средиземноморието. Според случай, регистриран в медицински картон, двама души са имали зрителни и слухови халюцинации часове след като са яли рибата. Учените не са сигурни какво е причинило тези халюцинации, но някои смятат, че те се дължат на токсините от микроводораслите, намиращи се в рибата.