хранителни отравяния
снимка: Pixabay

Заради високите температури през лятото се случват най-често хранителни отравяния. Установено е, че яйцата, рибата, морските дарове и пилешкото месо могат да ги причинят най-лесно, но те далече не са единствените.

Испанският вестник „Ла Вангуардия“ представя най-опасните храни, ако те се съхраняват и приготвят неправилно.

1. Котлети

Котлетите трябва да се извадят от хладилника непосредствено преди приготвянето им. Това се отнася и за всички ястия от кайма. Каймата е много по-опасна от парчето месо – котлет или нещо друго, тъй като произходът им е известен. Каймата може да се състои от различни видове месо, което значително увеличава риска от инфекция. Освен това в каймата по-голяма част от месото е изложена на риск от замърсяване. Обикновено в такива случаи говорим за ешерихия коли. За да бъде унищожена, температурата вътре в котлетите трябва да бъде над 70 ° C.

Затова е полезно да се ползва кухненски термометър, за да сте сигурни, че месото е напълно готово. Ако харесвате полусурово месо, трябва да изчакате по-студени месеци. Ето защо не се препоръчват стек тартар и други сурови или непреработени месни ястия.

2. Майонеза и сосове на яйчена основа

По принцип няма проблем, ако тези сосове са пакетирани (те трябва да бъдат съхранявани в хладилника, при това не вечно), тъй като са пастьоризирани и са преминали през редица санитарни проверки. Все пак през лятото е препоръчително да не се рискува с опитите да се покажете като изкусни майстори в кухнята при направата на майонеза, сос тартар и други сосове на яйчена основа. Особено ако се каните да ги използвате в ястия, които смятате да носите извън града или на плажа. Запомнете: те трябва да се извадят от хладилника непосредствено преди сервирането, а ако не се изядат, трябва да бъдат изхвърлени най-много след 24 часа.

По същата причина трябва да се откажете от вредния навик да носите със себе си на плажа омлет с картофи, освен ако обикновените яйца в него не са заменени с пастьоризирани (което е задължително в ресторантите). Ако вече приготвяте такъв омлет, той трябва да бъде добре изпържен. За да се елиминира рискът, пържените или варени яйца също трябва да бъдат напълно сготвени. По-добре е да откажете от рохките яйца. Същото се отнася и за домашния сладолед и другите десерти, приготвени с яйца.

3. Стриди и други морски дарове

За любителите на стридите с вино или кава на плажа, всяко удоволствие може да се превърне в кошмар, ако попаднете на развалени. И най-лошото е, че това не зависи от температурата на съхранение и не се усеща на вкус.

Отравянето с морски дарове е най-опасното от всички. Цялата вина е на бактериите със сложни имена като Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. При здрав човек те в най-добрия случай ще предизвикат диария, повръщане и стомашни болки. Но могат да бъдат изключително опасни за хора с рак, диабет, чернодробни и стомашни проблеми и всякакви заболявания, свързани с имунната система. Vibrio vulnificus е особено опасна, тъй като може да проникне в кръвта и да причини смъртоносни инфекции.

Ако все пак сте решили да ядете, трябва да го направите на място, което предоставя всички санитарни гаранции. Никога не ги събирайте сами или да ги купувате от бракониери. Черупчестите организми могат да съдържат болестотворни бактерии, характерни за риболовните зони. Същото важи и за другите морски дарове и риби – те винаги трябва да се консумират напълно приготвени. Към маринованите риби трябва да се подхожда много внимателно. Ако преди това не са били замразени за няколко дни, може да съдържат кръгли червеи. В същото време, ако преди замразяването в тях е имало бактерии, тогава и ниските температури няма да помогнат.

4. Пържени картофи

Често картофите се приготвят във фолио, на грил или във фурна. И в това няма нищо лошо, ако ги изядете веднага. Не трябва да ги оставяте на стайна температура за дълго време, още по-малко за една нощ. Картофите могат да съдържат бактерии, подобни на тези, които причиняват ботулизъм. Ако все са ви останали картофи и искате да ги изядете следващия път, поставете ги в хладилника, защото стайната температура създава благоприятни условия за появата и растежа на спорите, а токсините се произвеждат точно в този момент. Това може да се случи и ако варите картофи цели заедно с люспата за салата. Не го оставяйте извън хладилника, ако ще го използвате чак след няколко часа.

5. Пилешко

Пилешкото е едно от най-уязвимите видове месо, тъй като съдържа много вода и мазнини. Освен това при приготвянето му се пипа много с ръце, което увеличава допълнително риска от заразяване. Най-често става въпрос за салмонела и листерия.

Има няколко прости правила, които ще ви помогнат да избегнете заразяването. Никога не изплаквайте месото преди готвене; постарайте се да работите с месото с много чисти ръце или с ръкавици; убедете се, че месото е напълно готово отвътре. Ако сте приготвили пилешкото предварително, приберете го в хладилника. По-добре е да се откажете да носите на пикник панирано пилешко месо. Както птичето месо, така и яйцата в тесто са потенциално опасни.

6. Остатъци

Да се доизяжда останалата храна е правилно, но трябва да се спазват определени мерки за сигурност при съхраняването ѝ. Основният проблем е съхранението в температурния диапазон от 4 до 60 ℃, благоприятен за развитието на бактерии. Обърнете внимание, че ако храната е била повече от четири часа извън хладилника, особено през деня, е по-добре да я изхвърлите.

7. Пресни зеленчуци

Обикновено смятаме, че от санитарно-хигиенна гледна точка зеленчуците са безопасни, но това съвсем не е така. Нека започнем от там, че всички зеленчуци, плодове и листни растения, които се каните да ядете сурови, трябва да бъдат измити внимателно, независимо кой сезон от годината е. През лятото трябва да бъдете изключително внимателно, тъй като те могат да се окажат заразени, особено зелените салати, в които се съдържа много вода.

Там опасността идва от норовируса, който обикновено се среща в листата на марулята и спанака. Ако ги готвите, тогава няма проблеми, но в суровите листа норовирусът може да живее средно четири до пет дни и да ни зарази, докато ядем. Ето защо е толкова важно да ги изплакнете добре. Препоръчително е да ги накиснете във вода с няколко капки детергент за хранителни продукти, включително зеленчуците, които се белят, тъй като всеки патоген по кожата може да попадне в организма ви.

Трябва да обърнете внимание и върху факта, че съдържащата се в тях вода благоприятства растежа на всички видове микроби. Следователно те трябва да се ядат веднага след обработката. Поради тази причина носенето на марули на пикник е лоша идея.

8. Дини и пъпеши

Може да не ви звучи сериозно, но дините и пъпешите също могат да бъдат заразени. Обикновено не се замисляме върху това, тъй като смятаме, че дебелата кора ги защитава. Не от всичко, обаче. Най-големият проблем е именно в кората, тъй като водата, с която се поливат растенията, не винаги е чиста. По този начин вътре могат да попаднат различни микроби, когато ги разрежем. Затова най-доброто решение е преди това дините и пъпешите да се измият старателно.

Поради тази причина не е препоръчително да ги купувате на парче. Същото се отнася и за всички останали вече нарязани плодове, особено на улицата. Ако си правите плодова салата, не бива да оставяте нарязаните плодове по-дълго от два часа на стайна температура, а ако температурата е над 25 ℃ – тогава максимум един час.

Източник: БГНЕС

За още интересни статии, може да ни последвате на нашата Facebook страница

предишна статияБитката между букмейкърите на рекламната сцена
следваща статияBet365 отново впечатлява с ексклузивни опции и бонуси за Евро 2020