здравословни храни

Правилното хранене на теория звучи просто, но не винаги е лесно да се изчака с намерението да се храним здравословно. Резултатите от последно проучване показват, че за здравето е важно не само какво ядем, но и колко бързо храната „изчезва“ от нашата чиния, пише македонският портал Арт.кухня.

Японски учени са изследвали 183 възрастни в продължение на пет години, като респондентите са били разделени на три категории въз основа на това колко бързо ядат: „бавно“, „нормално“ и „бързо“. В началото на изследването всички участници попълнили въпросници на тема хранителни навици, степен на физическа активност и общо здравословно състояние

В началото на проучването никой от доброволците не страдал от метаболитен синдром, което означава, че нито един от тях не е имал поне три от следните фактори: прекомерно тегло в областта на корема, ниски нива на HDL холестерол, повишени триглицериди, повишено кръвно налягане или захар. Лошите стойности на поне три от изброените критерии показват повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет, а като цяло това състояние се нарича метаболитен синдром.

Пет години по-късно, когато повторно попълнили същия въпросник, се оказало, че 84 пациента са развили метаболитен синдром и ако се съди по резултатите от проучването, публикувано в журнала „Circulation“, повечето са били от групата, която е заявила, че „яде бързо“. Тези, които се хранят „на крак“ имат 89% по-голям риск от развитие на метаболитен синдром, отколкото тези, които ядат по-бавно.

Но това не е всичко, заключават учените. Респондентите от групата, хранеща се бързо, за пет години се е сдобила и с повече килограми, увеличена обиколка на талията и нивата на кръвната захар са били по-високи, отколкото сред респондентите, които съобщават за по-бавно хранене.

Лекарите казват, че това е свързано с факта, че на мозъка отнема известно време, за да асимилира факта, че сме сити, и докато това не се случи, продължаваме да ядем.

„Когато хората ядат бързо, те продължават да ядат и след като престанат да чувстват глад“, казва д-р Такаюки Ямаи от университета в Хирошима, който ръководи въпросното изследване.

„Също така, при хората, които ядат бързо, нивата на кръвната захар са по-значителни и това може да доведе до инсулинова резистентност.“

Това проучване потвърждава предишни проучвания, които вече показваха, че е много по-добре за здравето, ако ядем по-бавно. Изследване, проведено в Нова Зеландия показва, че тези, които ядат на крак, имат по-висок индекс на телесна маса от тези, които ядат бавно и спокойно. Китайско проучване показа също, че за да нямаме излишни килограми, трябва да дъвчем всяка хапка 40 пъти вместо 15, преди да я погълнем.