Начало Водещи Храна, лекарства, вода: Какво прави природата за нас?

Храна, лекарства, вода: Какво прави природата за нас?

1040
Сподели
билки

От храната, която консумираме до въздуха, който дишаме, природата не само предоставя на човечеството средства за живот, но и осигурява човешки дейности, които да процъфтяват.

В навечерието на голямата среща посветена на биоразнообразието в Париж, която се очаква да очертае заплахата, която хората създават за природните местообитания и видове на Земята, ето малко информация какво прави природата за нас.

-В нашата чиния –

Една от основните невидими роли, които играе природата за нас идва под формата на опрашващи насекоми.

Три четвърти от цялата храна, произведена в световен мащаб, разчита на насекоми за опрашване на реколтата – индустрия, на която разчитат 1,4 милиарда души за осигуряване на препитанието си.

Въпреки това, изправени пред глобалните повишения на температурата, причинени от човешки дейности и отровени от използването на пестициди, насекомите масово умират.

Това има каскаден ефект върху хранителната верига – птици, гущери и жаби, които се хранят с буболечки, също изчезват. Само за 30 години Европа е загубила 80% от популацията на насекомите си, което води до изчезването на около 400 милиона птици.

Освен това ерозията на кораловите рифове, дължаща се на затоплящите се морета, застрашава до 30% от всички морски видове, включително рибата, на която половин милиард души разчитат да се хранят.

– В шкафа с лекарствата –

Около половината от активните съставки в продаваните лекарства произхождат от растения или животни.

Морските звезди, морските таралежи и зелениката са само три от безбройните видове, за които е известно, че имат антиканцерогенни свойства, докато молекулите от морските червеи са се оказали от решаващо значение за запазването на присадките на кожата.

Известни са и здравните ползи от простото живеене в близост до природата – намаляване на алергиите и облекчаване на хроничната физическа и психическа умора.

Едно американско проучване сред 100 000 души, проведено в продължение на осем години сочи, че хората, които са живели в рамките на 250 метра от зелено пространство са с 12% по-малка вероятност да умрат от тези, които не са.

Четири милиарда души разчитат предимно на природни лекарства за здравеопазването си, а 70 процента от лекарствата, използвани за рак, са естествени или био-вдъхновени, според проектодоклад, който ще бъде представен на срещата в Париж.

– Въздухът, който дишаме –

Горите и океаните поглъщат около половината от всички произведени от човека емисии на парникови газове годишно, като компенсират най-големите ексцесии на глобалното затопляне и ни осигуряват чист въздух за дишане.

Но тъй като емисиите продължават да се увеличават и нивата на парникови газове в атмосферата достигат най-високите си стойности от три милиона години насам, учените предупреждават, че естествената способност на Земята за абсорбиране на въглеродния диоксид може да не е в състояние да поддържа досегашното темпо.

Растенията са мощен филтър срещу замърсяването на въздуха в градовете. Неотдавнашно проучване в Шанхай показа, че нейните зелени площи са способни да улавят 10% от опасните фини прахови частици.

– Нашите портфейли –

Много изследвания са се опитали да оценят стойността на „услугите“ на природата в парично изражение.

Само опрашващата дейност на насекомите „струва“ 200 милиарда долара годишно.

Едно проучване от 2010 г. постави разходите, свързани със загубата на биологично разнообразие между 1,35 и 3,1 трилиона долара годишно.

Коментари