Начало Водещи Хората знаят, че Пеевски купува гласове. Само Борисов се прави, че не...

Хората знаят, че Пеевски купува гласове. Само Борисов се прави, че не знае

59
Божидар Божанов
На снимката: Божидар Божанов.

Хората знаят, че Пеевски купува гласове. Дори без да сложат данните в Ексел и да видят какво се случва, те знаят в кои секции се случва това. Съдебните решения показват, че ДПС е купувало гласове. Сигналите, които подаваме, съдържат тази информация.

Само Борисов се прави, че не знае. Вчера Константин Вълков го пита по темата и отговорът беше: „Не от Пеевски, от ПП-ДБ. Защо от Пеевски? Кой Ви дава право това да го кажете? Не съм адвокат на Пеевски. Откъде знаете, че той ще купува гласове?“
А Борисов знае как на предните избори ГЕРБ загуби цели секции с по 100-150 гласа директно към Пеевски.

За тези, които ще кажат „стига с тоя Пеевски“ – тук не става въпрос за Пеевски, а за демокрацията и за легитимността на избраните институции. Когато една партия с лидер с 2% одобрение вземе 8-9%, а първата политическа сила отрича да има проблем, имаме липса на легитимност. И съответно разпад на институциите.
Избирателите си казват „добре де, ако някой толкова силно неодобряван има де факто мнозинство в парламента, каква е тая демокрация?“.

И тук е отговорността на ГЕРБ. Редовно правителство няма да реши проблема с разпада, докато те продължават да легитимират Пеевски.

Редовно правителство ще реши тези проблеми само ако изпълнява бързо и неотклонно антикорупционна програма, която разгражда инструментите за нелегитимно влияние, които позволяват тази аномалия.

Но за да стане това, трябва повече хора да гласуват. И купеният и контролиран вот да станат незначителни на фона на свободно изразената воля.

*Текстът е публикуван във фйснук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук