Начало Новини ХИНА: Национална детска болница ще бъде построена в Загреб през следващите пет...

ХИНА: Национална детска болница ще бъде построена в Загреб през следващите пет години

69
ХИНА: Национална детска болница ще бъде построена в Загреб през следващите пет години

Министерството на здравеопазването на Хърватия представи днес идеен проект за изграждането на национална детска болница в югозападния квартал „Блато“ в Загреб, предаде хърватската агенция ХИНА.

Болницата е „от стратегическо значение за най-уязвимата социална група – децата, както и за цялата система на общественото здравеопазване“, каза хърватският министър на здравеопазването Вили Берош.

Гордан Шанич, финансов директор в Министерството на здравеопазването, каза, че първата фаза на строителството се очаква да започне в началото на 2026 г. и да завърши през март 2029 г. „Втората фаза също се обмисля предвид голямото значение на болницата“, добави той.

Първата болница с нулеви въглеродни емисии в Европа

Шанич отбеляза, че това ще бъде първата болница с нулеви въглеродни емисии в Европа.

Общата стойност на първата фаза на строителството е 225 милиона евро плюс данък добавена стойност. От тази сума 40 милиона евро ще дойдат от ЕС, а останалите от държавния бюджет на Хърватия.

Почти цялата енергия или по-точно до 84 процента ще идва от възобновяеми източници, отчасти от слънчеви панели и отчасти от геотермални източници, които изобилстват на мястото, където ще бъде построена болницата.

Идейният проект е разработен от компанията UPI2M.

„За тази болница се говори от четиридесет години, но сега са предприети много конкретни стъпки. Надявам се, че ще видим края на това десетилетие в новата детска болница“, каза Горан Роич, директор на Детската болница в Загреб.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)