Начало Свят Хизбула атакува лятна резиденция на Нетаняху, израелски удари в Газа

Хизбула атакува лятна резиденция на Нетаняху, израелски удари в Газа

34
Израелски удари по Ливан
Снимка: БТА

Ливанската групировка Хизбула изстреля дрон, който порази дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Това се случи след като Нетаняху обеща увеличена помощ за Газа.

Неспокойството продължава както на Запад, така и на Близкия Изток, като лидерите остават скептични за постигането на мир.

Хамас продължава да бъде активен, въпреки смъртта на лидера им, Яхия Синуар, на когото следващия ден американски дрон извърши убийство. Този инцидент предизвика обявяване на въздушна тревога в северната част на Израел.

Израел успя да се справи с дроновете, изстреляни от Хизбула, но трети дрон успя да порази ваканционната къща на Нетаняху. Щастливо никой не пострада.

Израел продължава кампанията си както в Ливан, така и в Газа, като последната води до много жертви в гъстонаселените райони.

Отхвърляйки обвиненията, Иран отново подкрепи Хамас, като заяви, че групировката няма да бъде унищожена от смъртта на Яхия Синуар.

Търсенето на мир продължава, но ситуацията е сложна, а атмосферата напрегната между страните.

Израел не планира да се оттегли от Газа скоро и хуманитарната ситуация там остава критична. Съответно на налягането от страна на САЩ, Нетаняху задейства доставката на хуманитарна помощ в големи мащаби.