На снимката: Хамид Хамид

В кратко интервю депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира четвъртия вот на недоверие срещу кабинета.

Според Вас успешен ли беше този вот на недоверие, въпреки резултатът от гласуването?

Видно е, че аритметичният резултат е неуспешен, защото тези, които подкрепиха вота, не събраха 121. От друга страна обаче вотът постигна своите цели. По време на дебата постави преди обществото тежки проблеми: това безхаберие, което е заляло държавата по отношение на водата, проблемът с отпадъците, който тепърва ще се развива, проблемът с мръсния въздух в големите градове. София, Перник и още няколко големи града се задъхват. Никакви мерки не се вземат, или се вземат, когато кризата навлезе в своята най-остра фаза, и аз мисля, че в това отношение се постигна успех.

Преди няколко дни с вас разговаряхме кой ще подкрепи вота на недоверие, днес видяхме кои партии гласуват „за“ и кои бяха против, но въпреки това, според Вас, какво показват тези резултати – кои са управляващи и кои – опозицията?

Всяка партия сама си взема своите решения на база своята програма и политика. видяхме от гласуването ,че вотът беше подкрепен от опозицията в лицето на БСП и ДПС. В този смисъл един вот на недоверие ясно показва кои партии са опозиционни и кои – управляващи. Тези, които не гласуваха за вота, няма кака да т.ги причислите към опозицията.

Вие допускате ли, че до края на мандата на това правителство може да има друг вот на недоверие, и евентуално в коя област би бил?

В коя област е трудна да се каже, защото във всички има толкова големи проблеми, че която и да посочите, е възможно да се внесе вот на недоверие. Това е въпрос на стратегия и разговори вътре в опозицията. Ние като парламентарно група нямаме необходимия брой подписи, за да внесем самостоятелно вот на недоверие, така че това зависи от колегите от БСП.