Начало Свят „Хамас“ обстрелва с ракети Тел Авив за първи път от четири месеца...

„Хамас“ обстрелва с ракети Тел Авив за първи път от четири месеца насам

29
Израелска система за ПВО "Железен купол" изстрелва прехващач към ракета, насочена към израелска територия от ивицата Газа
Израелска система за ПВО „Железен купол“ изстрелва прехващач към ракета, насочена към израелска територия от ивицата Газа/ Снимка: БТА

Радикалната палестинска групировка „Хамас“ обстреля вчера с ракети Тел Авив за първи път от четири месеца насам, като задейства сирените за въздушна опасност в главния град в централната част на Израел, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. Агенцията обърна внимание на факта, че ислямисткото движение очевидно се стреми да демонстрира сила въпреки израелското настъпление в ивицата Газа.

Израелската армия обяви, че са били засечени осем ракети, изстреляни от района на град Рафах, в южната част на ивицата Газа, където израелските военни провеждат операция въпреки решението на Международния съд в Хага, Нидерландия.

В петък висшият съд на ООН нареди на Израел „незабавно“ да спре военните си действия срещу Рафах, като заяви, че хуманитарната ситуация в палестинската територия е „катастрофална“.

Израелската армия обяви вчера, че ракети са били прехванати, като не са изнесени данни за жертви.

Бригадите „Изедин ал Касам“ – военното крило на „Хамас“, заявиха в канала си в приложението „Телеграм“, че ракетите са били изстреляни „в отговор на ционисткото кръвопролитие сред цивилното население“, посочи Ройтерс.

Рафах се намира на около сто километра южно от Тел Авив. Израел обяви, че цели да унищожи бойците на „Хамас, разположени там, но настъплението на армията му е влошило положението на цивилните в града и е породило възмущение у голяма част от международната общност, отбелязва Ройтерс.

Израелски танкове са навлезли в подстъпите на град Рафах, близо до едноименния граничен контролно-пропускателен пункт между ивицата Газа и Етипет, като някои от тях са проникнали в източни квартали, но от началото на операцията на 7 май все още няма достигане до вътрешността на града.

Според министъра от израелския военновременен кабинет Бени Ганц ракетите, изстреляни от Рафах, са доказали, че израелските Сили за отбрана „трябва да влязат на всяко място, където „Хамас“ все още действа“.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант направи оценка на ситуацията на място в Рафах, където му бе докладвано за „операции на военнослужещи над и под земната повърхност, както и за разширяване на действията в нови зони с цел унищожаване на батальоните на „Хамас“, заявиха в изявление от кабинета на министъра.

Твърдолинейният министър на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир, който не е във военновременния кабинет, призова армията да удари Рафах по-силно.

„С пълна сила по Рафах!“ гласи негова публикация в социалната платформа „Екс“.

По данни на здравното министерство на „Хамас“ жертвите сред палестинското население в ивицата Газа от началото на израелското настъпление на 7 октомври миналата година вече са близо 36 000. Според Израел при изненадващото си нападение срещу израелски селища на въпросната дата водени от „Хамас“ палестински бойци са причинили смъртта на близо 1200 души, повечето от които мирни граждани, а над 250 души са били отведени като заложници в ивицата Газа.

Сраженията продължават и в северната част на ивицата Газа

В района на Джабалия се разразяваха ожесточени битки в началото на конфликта. Израелската армия обяви, че при една от операциите си там е открила оръжеен склад с десетки части за ракети и оръжия в училище. От Силите за отбрана (ЦАХАЛ) отхвърлиха като неверни твърденията на радикалистите от „Хамас“, че са пленили израелски военнослужещ.

В същото време свързани с „Хамас“ медии съобщиха, че израелски въздушен удар по къща в населено място в околностите на Джабалия е убил 10 души, като има и ранени.

Според палестински медици загиналите са 22, като ракетите са поразили палатките на палестинци, принудени да напуснат домовете си, съобщава Асошиейтед прес.

Ройтерс отбелязва, че от седмици насам е налице застой в преговорите за освобождаването на над 120-те заложници, все още държани от „Хамас“, но през изминалия уикенд са се появили признаци на раздвижване по този въпрос след срещи между представители на разузнавателните служби на САЩ и Израел и катарския министър-председател и външен министър – шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Запознат с хода на преговорите източник на Ройтерс казва, че е взето решение за подновяването им тази седмица на основата на нов проект за споразумение, изготвен от египетски и катарски посредници с „дейното участие на САЩ“. Представител на „Хамас“ обаче каза за агенцията, че „това не отговаря на истината“.

Още международни новини – четете тук