Начало Водещи „Франс прес“: Турция осъди „неприемливите“ коментари на ЕС, очаква срещата във Варна

„Франс прес“: Турция осъди „неприемливите“ коментари на ЕС, очаква срещата във Варна

936
Турция, ЕС

Турция осъди позицията на лидерите на ЕС, която беше сериозно критична към политиката на Анкара към страните членки Кипър и Гърция, с което нарасна напрежението дни преди ключова среща на върха.

„Изявлението, което беше разпространено, съдържа неприемливи коментари срещу нашата страна, което служи на интересите на Гърция и на кипърските гърци“, заяви Хами Аксьой, говорител на турското външно министерство в отговор на изявлението на ЕС от четвъртък.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер трябва в понеделник да разговарят с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в град Варна.

Министърът по европейските въпроси на Турция Йомер Челик по-късно заяви, че Анкара „не може да приеме“ изявлението точно преди срещата на върха в черноморския град.

„Смятаме, че срещата на върха Турция-ЕС на 26 март във Варна е важна възможност за придвижване на отношенията напред. Очакваме същия положителен и конструктивен подход от страна на ЕС“, каза Челик в Туитър.

Изявлението на 28-те държави-членки на ЕС, които се срещнаха в Брюксел, отправи критики към Турция за „незаконни действия“ по отношение на Гърция и Кипър след задържането на двама гръцки войници от Анкара и обещанието си да предотврати международно признатото кипърско гръцко правителство да сондира за петрол и газ в морето.

Аксьой се оплака, че ЕС е подкрепил Атина и Никозия просто защото те са членове, без „без да обсъжда дали те са били прави или не“. „ЕС загуби своята обективност по отношение на кипърския въпрос“, каза той.

Важна среща на върха

Кипър е разделен от 1974 г. насам, след като турски войски нахлуха и заеха северната една трета от острова в отговор на гръцки военен преврат, подкрепен от хунтата.

Докато Република Кипър, чието население е предимно гръцко, е международно призната, отцепническата Севернокипърска турска република е призната само от Анкара.

Ердоган предупреди чуждестранните енергийни компании да не „пресичат чертата“, след като турски военни кораби блокираха през февруари италиански сондажен кораб на енергиен гигант ENI край брега на Кипър.

Гръцките войници бяха арестувани на 2 март, след като влязоха във военна зона в северната турска провинция Одрин и сега са под стража преди съдебен процес.

„Процесът продължава. Очакваме, че Съветът на ЕС ще избегне изявления, които представляват намеса в съдебната система“, каза Аксьой.

Срещата на върха между Ердоган и ръководителите на ЕС се смята за решаваща за създаването на бъдещата рамка на отношенията на Турция с блока.

Турция се опитва да се присъедини към ЕС повече от половин век, но преговорите за членство зациклиха заради репресиите, които Анкара наложи след неуспешния преврат от 2016 г.

Някои лидери на ЕС допуснаха, че членството вече да не е реалистично и вместо това трябва да се създаде прагматично партньорство.

„Разбира се, тази среща е важна за нас. Очакваме отношенията с ЕС да бъдат стимулирани“, каза Аксьой.

предишна статияЕС временно отзова своя посланик от Русия: какво следва?
следваща статияОт тази нощ ще спим с един час по-малко