Начало Водещи „Франс прес”: Тереза Мей е упорита, но времето й изтича

„Франс прес”: Тереза Мей е упорита, но времето й изтича

1684
Тереза Мей

Време е Тереза ​​Май да спре да танцува и да се захване с работа по преговаряне за Брекзит, предупреди в четвъртък Европа.

Нетърпеливите лидери на ЕС неохотно дадоха на британския премиер време да спечели тази седмица конференция на своята Консервативна партия.

Но с оставащи само две седмици, докато се стигне до ключовата среща на 17 октомври по британската сделка за развод Брекзит, търпението се изчерпва.

Във Великобритания конгресът на торите на Мей може да бъде най-добре запомнен с нейните танцови стъпки на подиума, но Брюксел все още е възмутен от това, че външният й министър сравнява клуба на ЕС със съветския ГУлаг.

И председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който се срещна с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел в четвъртък, беше напрегнат, докато напомняше на Мей, че часовникът не спира.

„Аз бях лидер на партията в продължение на 15 години и знам какви са правилата на партийната политика, но сега, когато конференцията на торите приключи, трябва да се заемем с работа“, заяви Туск.

Моментът на истината

Говорейки заедно с Варадкар, който откликна на необходимостта от по-интензивни преговори преди европейската среща на върха на 18 октомври, Туск разкритикува реториката на британските тори.

„Неприемливите забележки, които повишават градуса, няма да постигнат нищо, освен да губят повече време. Това, което трябва да се направи, е максималният напредък на октомврийския Европейски съвет“, заяви той.

От кабинета на Туск поканиха Мей да се обърне към останалите 27 лидери на ЕС на 17 октомври, в навечерието на срещата на върха, която преди това той описа като „момент на истината“ за преговорите по Брекзит.

Ако Мей прие поканата, тя ще има шанс да убеди колегите си, че е възможно да се постигне пробив и сделката Брекзит може да бъде финализирана преди Великобритания да напусне блока в края на март.

Някои дипломати в Брюксел предложиха, че лидерите могат да разговарят през нощта и да одобрят очертанията на споразумение, докато са все още в Брюксел за по-широките разговори от 18 октомври.

„Мей е упорита като муле“, каза френски дипломатически източник, поставяйки под съмнение дали британският премиер може дори да събере парламентарно мнозинство, за да одобри някаква евентуална сделка.

Европейски официални лица се надяваха конференцията на торите да даде на Мей достатъчно политическа засилка, за да й даде простор да направи отстъпките, които счита за необходими за сделка.

На конференцията Мей нарече Брекзит „момент на възможност“, но бе принудена да призове привържениците да се изправят зад нея, докато се насочва към „най-трудната фаза“ на преговорите.

Тя може и да оцеля, но според много европейски столици Мей може и да успя да го направи, защото съперниците ѝ в партията като бившия външен министър Борис Джонсън замълчаха.

„Тя няма да падне, защото никой не иска нейната работа“, каза френският служител. „Джонсън иска да поеме след това, когато няма да е останало какво да се прави. Той никога не е искал да работи.“

Опасен застой

Други европейски официални лица очакват, че всяка сделка ще трябва да изчака до извънредна среща през ноември. Така или иначе, двете страни ще трябва да разрешат проблема с ирландската граница след Брекзит.

„Много ми се иска да видя споразумението, сключено през ноември, ако изобщо е възможно“, каза Варадкар. „Мисля, че това е в интерес на Ирландия, ЕС и Обединеното кралство, така че нека се заемем с работа.“

Брюксел настоява, че разводът с Лондон трябва да включва правно обвързващ „възстановителен механизъм“ за забрана на възстановяване на „твърда граница“ между британската провинция Северна Ирландия и Ирландия, член на ЕС.

Мей предупреди, че никога няма да приеме сделка, която нарушава британския суверенитет и призовава за преходна форма на общ пазар на стоки между ЕС и цялото Обединено кралство.

Европейските лидери на свой ред предупреждават, че това ще подкопае целостта на собствения им единен пазар, оставяйки преговорите в опасна задънена улица.

Ако до март няма сделка за развод и няма съгласуван план за договаряне на нови отношения след Брекзит, откъсването на европейската и британската икономика може да бъде опустошително.

Британският банков гигант RBS предупреди, че британската икономика може да попадне в рецесия през следващата година.

„Днес, след дългата ми дискусия с моя гост, искам да кажа, че ЕС е обединен зад Ирландия и необходимостта да се запази мирният процес в Северна Ирландия“, каза Туск.

След срещата си с Туск Варадкар влезе в преговори с преговарящия от страна на ЕС по Брекзит Мишел Барние.

предишна статияГроздето е полезно срещу рака
следваща статияПринц Хари и Мегън Маркъл скоро ще станат съседи на принц Уилям и Кейт Мидълтън