Нотр Дам
Нотр Дам

„Дълбоко вярвам, че трябва да превърнем тази катастрофа във възможност да се съберем заедно“, заяви френският президент Еманюел Макрон в телевизионното си обръщение след пожара в „Нотр Дам“ тази седмица. Усещането за национално единство продължи по-малко от 48 часа.

След като политическите партии спряха кампаниите си за изборите за Европейски парламент след пожара в понеделник вечерта, до сряда избухнаха раздори за частните дарения, обещани за възстановянето на шедьовъра.

Френският министър на културата заяви в четвъртък, че ще сложи край на споровете за това дали някои от тези 850 милиона евро, обещани за възстановяването на катедралата Нотр Дам, биха могли да бъдат по-добре изразходвани за бедните или нуждаещите се.

„Това безсмислено разискване се състои от казването на „това са твърде много пари за Нотр Дам“, когато на други места има нужда“- разбира се, има нужда от пари за социалната система, за здравеопазването, за борбата с изменението на климата“министърът на културата Франк Ристер пред радио RMC.

„Но нека да оставим този необичаен изблик на щедрост да върви по пътя си“, настоя той.

Някои от най-големите френски компании и най-богатите магнати, включително съперниците в областта на луксозните стоки Франсоа-Анри Пино и Бернар Арно, са обещали суми от 100 милиона евро или повече за Нотр Дам, след като в понеделник вечер храма беше поразен от пожар.

Огромните суми са критикувани в страна, където неравенството в доходите и тежкото положение на домакинствата с ниски доходи са в центъра на вниманието по време на петмесечни демонстрации от страна на протестиращите „жълти жилетки“.

Ристер каза, че Нотр Дам е „не само стари камъни. Това е част от нашата идентичност, нашата нация, европейска култура“.

Някои леви политици твърдят, че свръхбогатите дарители могат най-добре да помогнат за опазването на културното наследство на страната, като изцяло плащат данъците си – или помагайки на „човешката катедрала“ на нуждаещите се хора.

„С едно кликване, 200 милиона, 100 милиона. Това показва неравенството, което ние редовно осъждаме в тази страна“, заяви в сряда ръководителят на профсъюза CGT Филип Мартинес.

„Ако те могат да дадат десетки милиони за възстановяване на Нотр Дам, тогава трябва да спрат да ни казват, че няма пари, за да помогне за социалната спешна помощ (във Франция)“, добави той.

Огромните данъчни облекчения за даренията също предизвикаха някакво безпокойство, което накара Пино да обяви, че ще се лиши от отстъпката за приноса си.

„Много е тревожно да се види как във Франция ти си критикуван дори когато правиш нещо“, заяви Арно в четвъртък на среща на акционерите, когато го попитаха за разправиите.

Други приоритети

Консервативните френски политици също изразиха загриженост в четвъртък относно перспективата за добавяне на модерна архитектура към катедралата Нотр Дам, след като правителството отправи покана за проектни предложения за нов покрив и заострен връх на кула.

41-годишният Макрон е поставил петгодишна цел за завършване на реконструкцията и каза, че „може да се представи елемент на модерна архитектура“.

„Нека спрем тази лудост: трябва да имаме абсолютно уважение към френското наследство,“ каза Жордан Бардела от крайнодесния Национален сбор, който отхвърли идеята, че може да се добави „нещо от модерното изкуство“.

„Съвременното изкуство ме прави носталгичен към изкуствата от миналото“, добави той.

Огромните суми, обещани за възстановяване на катедралата, също така привличат вниманието в чужбина.

Шведската тийнейджърка и активистката д борбата срещу промяната на климата Грета Тунберг също използва усилията за възстановяване, за да подчертае посланието си, че околната среда трябва да бъде най-големият приоритет на човечеството.

„Нотр Дам ще бъде възстановена, надявам се, че основите ѝ са здрави, надявам се, че нашите основи са още по-силни, но се страхувам, че те не са“, каза тя пред Европейския парламент във вторник, имайки предвид борбата срещу изменението на климата.

Писателят и и историк Майк Стъчбери, който пише за „Хъфингтън пост“, напомня на дарителите за тяхната отговорност към бедните.

„Важно е за някои да си спомнят, че такава прекрасна сграда е била построена, за да празнува вяра, която подчертава даването на помощ и утеха на бедните, независимо кои са те“, каза той.

Във Великобритания сатирична онлайн статия стана хит, след като сравни реакцията с бедствието в Нотр Дам и фаталния пожар в лондонската кула Гренфел през 2017 г., при който 71 души загубиха живота си.

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“.