Начало Анализ „Франс прес“: Големите преименувания на държави в последните години

„Франс прес“: Големите преименувания на държави в последните години

942
Сподели
Македония

Докато македонските граждани гласуват в неделя, за това дали желаят да сменят името на страната си на „Република Северна Македония”, вие можете да хвърлите един поглед върху няколко други държави, които вече са минали по този път.

Много страни сменят имената си заради обявяване на независимост, най-често от тези отнесли се с тях като колонии.

При независимост – Бангладеш (бивш Източен Пакистан), Ботсвана (Бечуаналенд), Гана (Голд Коуст), Индонезия (Холандски Източни Индии), Малави (Нясаленд) и Зимбабве (Родезия), са създадени.

През 1991 г. при разпадането на СССР много от съветските република сменят имената си, като Беларус (Беларусия), същото се случва и след разпада на Чехословакия и Югославия.

Няколко от изградените нации избират да се преименуват, като Македония се опитва да реши спора за името си с Гърция.

Но ето някои по-скорошни промени на имената на държави.

Свазиленд се върна към Есватини

Петдесет години след като Свазиленд получи независимост от Великобритания, цар Мслати III обяви през април 2018 г., че страната „се връща към своето оригинално име Есватини”, което значи „земя на Свати”.

Последният абсолютен монарх в Африка хвана абсолютно неподготвени гражданите си, макар да беше намеквано за промяната, освен това предишното име не беше харесвано от народа, защото беше смес от свати и английски.

Конго: до Заире и обратно

С независимостта си от Белгия през 1960 г. страната в централна Африка става Република Конго, като взима името на съседа си. Като те се различават от различните си столици Бразавил и Киншаса.

Няколко години по-късно името беше променено и страната стана Демократична Република Конго. Но през 1971 г. е сменено на Заире, от генерал Джоузеф-Дизайър, който се качва на власт пред 1965 г. Той замества европейските имена с африкански.

Но през 1997 г. името отново е сменено на Демократична Република Конго.

Бурма избра Мианмар

През 1989 г. военното правителство на Бурма преименува южната азиатска страна на „Република на съюза на Мианмар”, за да тегли чертата на колониалното си минало.

От Горна Волта до Буркина Фасо

Въпреки, че са запазили името Горна Волта, години наред след обявяването на независимост от Франция – през 1958 г.. Западноафриканската нация решава да се прекръсти на Буркина Фасо, през 1984 г., което в превод значи „земя на праведни мъже.”

Кампучеа се връща към Камбоджа

Кралството на Камбоджа е обявено за Република Хммер през 1970 г., когато княз Нордом Сианук е свален в подкрепен от САЩ преврат.

Когато Кар Руж от Пол Пот поема Югоизточна Азия през 1975 г., той го нарича Демократична Камбоджа след заглавието на кхмерски език.

Помощният от Виетнам режим, който свалил геноцидния Червен кхмер през 1979 г., репликира страната на Народна република Камбоджа.

Когато Виетнам се оттегля през 1989 г. и монархията бива възстановена, Сианук става държавен глава и се върна в Камбоджа.

Дахомей става Бенин

Петнайсет години след независимостта си от Франция и една година, след като приема марксистите политики, Дахомей се прекръства на Народна република Бенин

Коментари