Начало Водещи „Франс прес“: Все още има „големи проблеми“ пред сделката по Брекзит

„Франс прес“: Все още има „големи проблеми“ пред сделката по Брекзит

1172
Брекзит

Великобритания предупреди в понеделник, че все още има „големи проблеми“, които да разрешат на преговорите за Брекзит с Европейския съюз, макар в Брюксел да се засилва надеждата само няколко дни преди решаваща среща на високо равнище.

Техническите дискусии продължават тази седмица в Брюксел, като и двете страни се надпреварват да преодолеят различията си по най-тежките въпроси – за ирландската граница и бъдещите търговски връзки.

Срещата на върха на ЕС на 18 октомври бе определена от блока като „момент на истината“ в разговорите за развод, само месеци преди британците да напуснат на 29 март 2019 г.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви през уикенда, че шансовете за сключване на сделка вече се увеличават.

Говорителят на британският премиер Тереза Мей каза, че правителството „работи усилено за сключване на сделка тази есен и продължава да върви“ в тази посока.

Но той добави: „Остават големи проблеми, по които да се работи, и както каза премиерът, това ще изисква движение от страна на ЕС. Има разлика между хората, говорещи оптимистично за сделка, и сделка, включваща както споразумение за напускането и бъдещата рамка, която всъщност се договоря“, каза той.

Напрежението избухна миналия месец на срещата на върха в Залцбург, където ЕС отхвърли плана на Мей за близки икономически връзки след Брекзит.

Тя обаче се придържа към предложението си, което според нея ще защити трансграничната търговия, като същевременно ще реши проблема за запазването на сухопътната граница на Великобритания с Ирландия отворена.

Първият знак на някакво общо основание ще дойде в сряда, когато преговарящият от ЕС Мишел Барние ще представи първия проект на предложеното от него изявление относно връзките в икономиката и сигурността след Брекзит пред посланиците на останалите 27 държави-членки на ЕС.

Високопоставен служител на ЕС, участвал в преговорите по Брекзит, заяви пред АФП, че документът може да бъде умишлено неясен, ако Великобритания иска да промени червените си линии в бъдеще.

Говорителят на Мей обаче каза, че Великобритания търси „точна“ декларация за формата на бъдещите отношения.

Той отбеляза, че депутатите в Камарата на общините ще трябва да одобрят изявлението заедно със споразумението за развода с Брекзит и биха искали да го направят „въз основата на информация“.

Споразумението за развод покрива въпросите за финансовото уреждане на Великобритания и правата на живеещите там граждани от ЕС, които до голяма степен са решени, както и въпросът за Ирландия.

Лондон и Брюксел се съгласиха, че не искат връщането към проверки на физическата граница между британската Северна Ирландия и членът на ЕС Ирландия, но не се разбраха как да постигнат това.

Лондон вярва, че проверките могат да бъдат избегнати чрез нова търговска сделка, но приема необходимостта от план за отстъпление – възпиращ механизъм – за да се гарантира това, докато тази сделка бъде постигната.

Лондон отхвърли предложението на ЕС, но все още не предложи напълно алтернатива, обещавайки, че ще бъде публикуван „накратко“.

Проблемът произтича от желанието на Великобритания да напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз след Брекзит, което неизбежно би означавало повторното въвеждане на проверки в Ирландия.

Великобритания иска да развие собствена независима търговска политика и приветства декларацията на японския премиер Шиндзо Абе в понеделник, че Лондон може да се присъедини към търговската сделка в Тихия океан.

Бизнес лидерите, междувременно, призоваха политиците да се съсредоточат върху сключването на сделка за Брекзит.

„Независимо от това, колко ни е омръзнало да бягаме в кръг по всичко това, трябва да направим всичко възможно, за да избегнем да няма сделка“, каза Каролин Феърбейрн от лобистката група на Конфедерацията на британската индустрия.