Начало Водещи „Франс прес“: Валутна буря удари Ердоган месец преди вота

„Франс прес“: Валутна буря удари Ердоган месец преди вота

1275
Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред потенциално тежка криза само месец преди изборите заради рязкото обезценяване на лирата, което рискува да попречи на кампанията му и дори да повлияе на гласоподавателите.

Ердоган винаги се е обрисувал като шампион на турската икономика, сочейки как растежът и инвестициите се разширяват под неговото управление след мизерията по време на финансовата криза в Турция през 2000-2001 г.

Но обезценяването на лирата с близо 19% спрямо американския долар, откакто на 18 април бяха обявени предсрочни избори, може би е сигнал, , че икономиката може да бъде тежест, а не тласък за Ердоган.

Турският лидер, който изкусно води кампании и досега не е бил побеждаван при битка пред избирателните урни, е странно сдържан в тази кампания, въпреки че неговият екип подчертава, че митингите му ще се развихрят от събота натам

А когато говори с тълпите в градските площади в национален мащаб, Ердоган ще трябва да се изправи срещу страховете на хората, че привидната стойност на парите в джоба им се разпада.

„За турците слабата валута се превръща в слаба икономика, така че е трудно да видим как това няма да навреди на Ердоган и на управляващата партия (ПСР), въпреки че гласоподавателите им са доста лоялни“, казва Атила Йесилада , съветник по свързаните с Турция за Global Source Partners в Истанбул.

Въпреки че страната е най-бързо развиващата се в Г20 през 2017 г., отбелязвайки ръст от 7,4%, остават безпокойства за прегряване на икономиката, увеличаване на дефицита по текущата сметка и двуцифрена инфлация. Инфлацията в момента е 10,85%.

В сряда лирата за пръв път стигна до 4,92 лири за един долар, а после се понижи до 4,86, губейки над 4,0% от стойността си.

Самият Ердоган се страхува от пазарите, като казва, че след изборите планира по-серизни действия в паричната политика – въпреки номиналната независимост на централната банка.

Анализатори от „Комерцбанк“ отбелязаха, че Турция е преминала през „валутна криза“.

Внезабавно въздействие

Въпреки че гласуването на 24 юни идва в момент на напрежение със Запада и турската армия наскоро излезе от успешната операция в Сирия, проучвания на общественото мнение показват, че икономиката сега е проблемът, от който турците са загрижени най-много.

В проучването, проведено по-рано този месец от базираната в Анкара MAK Consultancy, 45 процента от 5400 респонденти казаха на изследователите, че най-важният въпрос в страната е икономиката.

Друго проучване, проведено през миналия месец от Gezici, показва, че 48,6% казват, че икономическите беди са най-големият проблем в Турция.

И вярата на турците в икономиката им пада: индексът на потребителското доверие спадна с 2.8 процентни пункта през май до 69.9 от 71.9 през април, информира турската статистика.

„В световен мащаб се вижда, че икономическото представяне оказва непосредствено въздействие върху поведението на гласоподавателите, поради което значителните икономически разходи могат да окажат влияние върху поведението при гласуването“, каза за агенция АФП Селва Демиралп, доцент по икономика в университета „Коч“ в Истанбул.

Тя предупреди, че е „трудно да се предскаже как икономиката ще се развива в близко бъдеще“.

Йесилада добави: „Ако този шок на валутния курс доведе до по-слабо икономическо представяне, те ще загубят още няколко гласа, а призракът на ПСР, губеща изборите, може да се превърне в реалност при честни избори“.

Игра с долара

Анализаторите отдавна са заявили, че администрацията на Ердоган е разделена между пропазарни прагматици, като заместник министър-председателя Мехмет Симшек, бивш стратег на Merrill Lynch, и съветници, известни с необичайни изказвания като Йигит Булут.

С това, че президент иска централната банка да запази ниските си лихвени проценти, за да стимулира растежа, беше знак за спешни действия, към които призовават икономистите, за да се увеличи курсът на лирата.

Ердоган често е обвинявал външни лица за икономически проблеми в Турция, укорявайки неназовани действащи лица, които се опитвали да водят „икономически терор“ срещу страната.

Вицепремиерът Бекир Боздаг заяви в сряда, че гласоподавателите са наясно с игрите, които се играят.

„Те са заблудени, ако смятат, че могат да променят изхода от изборите, като играят с долара“, каза Боздаг.