коронавируса Ухан

С наближаването на Деня на благодарността някои консерватори в Съединените щати се хвалят онлайн с масовите събирания, които планират да проведат, напук на мерките за социално дистанциране. Това странно гражданско неподчинение, дори когато случаите на коронавирус в страната и смъртните случаи скачат, се превърна в странен знак за статут за тях, тъй като те планират публични събития, които вероятно ще доведат до смърт на хора. Отричането на факти и наука се простира и до смъртното легло, както каза медицинската сестра от Южна Дакота Джоди Доринг пред CNN: „Хората все още търсят нещо друго и искат магически отговор и не искат да вярват, че COVID е реален. … Последните им предсмъртни думи са: „Това не може да се случва. Не е реално. “

Откровените отрицатели са само най-грубите представители на идея, която доминира в американските (и до известна степен европейските) реакции от началото на пандемията: Това наистина не може да се случва. Тъй като втората вълна на пандемията вече се спуска, правителството на САЩ по същество се предаде: Републиканската партия е категорично против блокирането, а оперативната група за коронавируса в страната се съветва от човек-манивела, когото президентът видял по телевизията.

Обикновено този вид отричане на реалността се свързва с авторитарни държави и лидери, които не трябва да отговарят на никого. Но американското отричане не се дължи на диктатура или контрол на медиите – въпреки че Доналд Тръмп и Fox News изиграха критична роля за влошаване на нещата. Вместо това основният двигател на сегашното затруднение на Америка е основното недоверие към самото правителство и дълбоката убеденост, че бедствието е нещо, което се случва с други хора.

Как го направиха азиатците?

Както показаха страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, наръчникът за контрол на коронавируса е прост и болезнен. Започва с рязко заключване, пионер на което е почти пълното затваряне на страната за 76 дни, но също така се извършва умело, като в Нова Зеландия, Тайван, Виетнам и другаде. В страни, в които вирусът не се е укрепил силно, като Япония и Австралия, принудителното социално дистанциране, а не пълното блокиране, може да работи. По време на това блокиране икономическата подкрепа трябва да тече непрекъснато от правителството към замразения частен сектор, независимо дали чрез субсидии за заплати, директни плащания или, както в Китай, целенасочена бизнес помощ, съчетана с ограничения върху съкращенията.

Съединените щати никога не са имали блокиране. Дори заповедите за престой у дома, издадени в 43 щата през март и април, не се доближават до нивото на блокиране, наложено в други страни – не на последно място поради липсата на реални наказания за нарушаване на правилата. В един от редките успешни ходове обаче комбинацията от директни плащания и осигуряване за безработица поддържаше американската икономика на повърхността.

Но на необходимите последващи етапи Съединените щати наистина се провалиха.

Причини за провала

Причината не е само липсата на централизирана програма за тестване и проследяване, необходимост от засичане и премахване на бъдещи възможни огнища. Ключова беше централизираната и задължителна система за карантина и изолация, не само за самите пациенти, но и за изложени на досег с тях. Именно тази стъпка смаза разпространението на вируса в Китай и спомогна за задържането му другаде. В страни, приемащи вируса сериозно, като Тайван, Австралия и Израел, влизането от чужбина означава две седмици наблюдение в хотел; в Съединените щати можете просто да влезете с валс и да кажете, че възнамерявате да се поставите под карантина, без проверки или отчети.

Сега Ню Йорк предлага карантинни съоръжения за страдащи от коронавирус в хотелски стаи, на чисто доброволни начала. Никъде не се вижда централизирана изолация и вместо това Центровете за контрол и превенция на заболяванията отправят предложения за ограничаване на заразените в една стая – невъзможност за много домакинства с по няколко поколения или в малки градски апартаменти.

Вътрешните правила за пътуване са хлабави; вземете Вашингтон, окръг Колумбия, който е сравнително успешен в контрола на коронавируса. В прилагането на опита му да наложи правила за предотвратяване на повторно заразяване от страна на посетителите има безброй странни вратички. Ако например сте на посещение за по-малко от 24 часа, няма проблем. Може би вирусът обича първо да огледа добре, преди да зарази хората? На всеки етап доминират вратичките, вярвайки, че по някакъв начин вирусът може да бъде измамен: Да държим ресторантите отворени до 22:00. но не по-късно! Ще забраним събирането на повече от 15 души! Ограничителните линии се напасват така, че да се избегнат необходимите реалности.

В основата на тези системни недостатъци лежат две фатални американски убеждения: Правителството не може да помогне и бедствията са неща, които се случват на други хора. Тази първа идея е заложена толкова дълбоко в американския живот, че става самоподдържаща се. Правителствените отдели са недофинансирани, често умишлено, така че ежедневният опит на американците с държавни служби става бюрократичен, потискащ и неприятен. Междувременно най-често прилаганите аспикти от управлението на САЩ са тези, които удрят най-уязвимите – като бруталните практики на полицията. От разпадащата се инфраструктура до данъчната система и държавата на карцерите, прицелила се към бедните – американците имат достатъчно основания да не вярват на правителството, че ще си свърши работата.

Но друг фактор, допринасящ за националното отричане, може да бъде самият просперитет и безопасност на съвременния американски живот. Американците просто не са свикнали с идеята, че случващото се по новините може да промени ежедневието им. В страни, в които политическо или природно бедствие коренно е променило живота по време на живата памет, като Китай или Виетнам, хората са били психологически подготвени за въздействието на коронавируса – тъй като идеята, че днешните заглавия могат да означават, че утре животът ви ще бъде различен.

Местни особености

Но в Съединените щати новините много рядко са имали такъв непосредствен ефект. Най-вече това е нещо, което се случва на други хора, далеч. Дори ако събитията попаднат сравнително близо до дома, те нямат значение. Когато Пуерто Рико – територия на САЩ – беше разрушен от урагана „Мария“ през 2017 г., американската общественост едва забеляза. Ето защо отговорът на либералната преса в първите месеци на пандемията беше да се опита да превърне коронавируса в друг участник в културната война; истинската опасност, сериозно прокламираха вестниците, не беше вирусът, а расизмът. Дори когато масовата смърт дойде в Съединените щати, нейното въздействие беше брутално непропорционално. Отначало тези огнища бяха малки и локализирани, като това сред ортодоксалните евреи в Ню Йорк, но след това, с разпространението на вируса, първата вълна удари чернокожите американци три пъти по-силно от другите.

Разбира се, САЩ имат природни бедствия. Но редовните изключения са ограничени и специфични за региона: наводнения в Ню Орлиънс, торнадо в Средния Запад. Те също са много по-видими от пандемията; никой не може да не се съгласи със съществуването на ураган. Добавете към трудността да приемете невидим враг параноичната история на американския конспиратизъм и в крайна сметка ще получите нация, пълна с отрицание. Лишаването от парти в гимназията или на Деня на благодарността се определя от десетки милиони американци като акт на държавно потисничество, а не като необходима жертва. За разлика от това китайците пожертваха изцяло най-важното семейно събитие за годината – Пролетния фестивал.

Има ли изход?

Това не беше неизбежно, нито е напълно уникално. Австралия и Нова Зеландия са пословично щастливи страни с дълга история на просперитет. Но близостта им до Азия, опитът с ТОРС и силните представи за комунална подкрепа означават, че реакцията им е бърза и ефективна. В Европа липсва степента на американско недоверие към правителството, но собствените й седем десетилетия следвоенно самодоволство направиха реакцията й на коронавируса опасно късна и изцедиха волята да поддържат мерки още през зимата.

Но сегашният път на Америка е задънен, тъй като Републиканската партия се е ангажирала с цялото си сърце да поддържа същите лоши идеи, които бяха причина бедствието да започне. Дори идващата администрация на Джо Байдън ще се окаже ефективно възпрепятствана за каквито и да било действия, буквално неспособна да предприеме животоспасяващите мерки – от истинско заключване до икономическа подкрепа, от които страната има страшна нужда. Американската идея за изключителност в крайна сметка хвана САЩ в клопката си.

Текст: „Форин полиси“.

предишна статияАдв. Хаджигенов: Не бива да оставим ГЕРБ да броят гласовете на изборите
следваща статияЗа и против: Трябва ли ЕС да предприеме по-строги мерки за Полша и Унгария?