Изглед от Нижни Новгород

Списание „Форбс“ класира градовете на Русия, с изключение на Москва, направили значителен скок в урбанизацията, културата и качеството на живот през последните десет години.

Първото място заема Нижни Новгород. Градът е домакин на много фестивали като „Alfa Future People“ и „Art Ravine“, които привличат хора от цялата страна, се казва в статията. Също на Нижни Новгород – за първи път извън Москва – беше присъдена наградата за иновации.

Следва го Санкт Петербург – центърът на алтернативната култура. Градът е сцена не само на културни събития, но и на социални проекти. В северната столица на всеки ъгъл има старинни магазини, независими стрийт-арт изкуства и пътуващи театри, в които се играят представления, получили „Златната маска“, отбелязва списанието.

Лидерската тройка затваря Казан. Градът е домакин на младежко архитектурно биенале и фестивал на режисурата „Занаят“, новаторска архитектура около големите езера града, и стартира програма за развитие на паркове и площади.

След първите три следват Екатеринбург (Уралско индустриално биенале и Център „Елцин“), Владивосток (Център за съвременно изкуство „Заря“) и Красноярск (Панаир на съвременното изкуство и книжовната култура).

В класацията попадат също и Тула (проект „Ясна поляна“ и градско пространство „Искра“), Ярославъл (проект „Текстил“), Кострома (арт-център „Станция“ и фабрика за съвременни приложни изкуства „Хлеб“) и Иркутск (комплексна регенерация на историческата среда и проект „Зимен университет“)

предишна статияПо-малко заоблачавания и повече слънце през днешния ден
следваща статияДългото ръкостискане предизвиква безпокойство