Начало Здраве Фитнесът може да ви избави от най-тежкия порок

Фитнесът може да ви избави от най-тежкия порок

1190
Сподели
Прекаляването с алкохола често разбива непоправимо естествените денонощни ритми на тялото ни. Пристрастените обикновено се хранят

Прекаляването с алкохола често разбива непоправимо естествените денонощни ритми на тялото ни. Пристрастените обикновено се хранят нередовно, спят зле и не следват всекидневните цикли на будно състояние и сън, определени от природата. Това на свой ред натоварва организма, изтощава го и той започва да изисква още алкохол, за да се справи с кризите, образувайки по този начин омагьосан кръг, пише obekti.bg.

Ново международно проучване показа, че физическите упражнения могат да прекъснат този зловреден цикъл и без помощта на никакви допълнителни лекарства да помогнат на алкохолно зависимите да започнат да се отърсват от проблема си.

„Прекаляването с алкохола, характеризиращо се с постоянна нужда от консумация на спиртни напитки, както и с невъзможността за нормално функциониране без тях, разбива както ритъма, така и укрепването на денонощните цикли на тялото – тоест, кога ядем, спим и правим любов – които се регулират от вродения ни мозъчен часовник“, обясни един от авторите на проучването, биологът проф. Дейвид Глас от университета „Кент Стейт“. „Продължителната злоупотреба с алкохол обикновено кара хората един ден да си лягат твърде рано, друг – да не спят цяла нощ, а режимът им на хранене се разбива, защото често не хапват нищо по цял ден, а се тъпчат нощем. Това може да доведе до омагьосан кръг на алкохолизъм, защото такива хора ще пият, за да заспят по-лесно, което на свой ред допълнително ще разстрои съня им, което пък ще доведе до по-силна нужда от алкохол.“

Проучването показа, че хората, които водят нередовен живот, например поради променливи смени в работата си, имат много по-голям шанс да станат алкохолно зависими именно заради разбитите си денонощни ритми. Добрата новина е, че експерименти с животни показаха, че редовните физически упражнения са по-ефективни от всякакви медикаменти в борбата с този порочен кръг.

„Много интересно е, че достъпът до колела за тичане или други форми на доброволни упражнения при животните се оказа мощен фактор за подобряване на здравето на мозъка, денонощните ритми на организма и емоционалната стабилност“, смята американският психолог Алан Розенвасер. Фитнесът се оказал ключов за регулиране на денонощните ритми. Спирането му при животните действало като мощен стимул към започване или завръщане към алкохола.

„Изглежда, че консумирането на алкохол и доброволните физически упражнения имат еднаква функция като поведение, което организмът възнаграждава вътрешно“, добавя Розенвасер. „Приятният ефект от тези два типа поведение е подобен, което означава, че едното може да замести другото. Това откритие доказва, че двата типа поведение се регулират от препокриващи се мозъчни системи.“

Глас потвърждава това твърдение и обяснява, че фитнесът променя химията на мозъка по начин, подобен на алкохола. Той го кара да отделя хормона на удоволствието допамин, който е „наградата“, която организмът ни дава след добра храна, секс или различни форми на опиати.

„При хората упражненията могат да бъдат ефективен, полезен и естествено приятен заместител на всеки вид зависимост. Те могат и да намалят риска при хора, в чието семейство има история на алкохолизъм. Освен това те значително намаляват опасността от сърдечно-съдови заболявания и от болести, свързани с емоциите и настроението. Подобно на всички дейности, свързани с удоволствието, фитнесът трябва да се практикува умерено и да не пречи на ежедневното функциониране на човек“, обобщава проф. Глас.

Коментари