Начало Култура Филмите, чиито финали драстично се разминават с книгите, по които са направени...

Филмите, чиито финали драстично се разминават с книгите, по които са направени (ВИДЕО)

1689
филми

Рядко се случва холивудска адаптация на известна книга да се придържа сляпо към оригиналната творба. Не всички притежават майсторството на  братя Коен да създават лоялни визуализации литературни произведения, които в същото време да са оригинални кино преживявания, пише Cinefish.

Пък и не повечето филми имат благодатен първоизточник като Хари Потър например. Когато става въпрос за предизвикателни или противоречиви книги или просто за дълъг „изходен“ материал, филмовите продуценти са способни да направят някои големи промени. И доста често, ако продуцентите искат да печелят преди всичко пари, трябва да нагодят за филма щастлив и перфектен холивудски край. Понякога тази стратегия работи, но друг път не толкова…

То (2017)

В книгата: Романът на Стивън Кинг се развива през 50-те години на миналия век, като втората му част се случва, когато героите са възрастни. Именно тази част ще бъде източник на очакваното продължение. Също така, книгата съдържа наистина странна и проблематична за заснемане и представяне на екран оргия, заедно с някои истински странни метафори за гигантска магия, от която се е пръкнала вселената. Всичко това липсва във филма.

Властелинът на пръстените: Завръщането на краля (2003)

В книгата: Онова, което видяхме на екрана – безметежната война, пътуването до Мордор, разрушаването на прословутия пръстен – не е всичко, което се струпва върху крехките плещи на тези бедни хобити. В края на краищата, те се връщат в Шир и намират мястото нападнато от Саруман и Уормонд. Тъй като те вече са опитни в битките, побеждават и живеят щастливо след това.

Боен клуб (1999)

В книгата: Вместо да гледа щастливо разрушението на града, ръка за ръка с Марла, разказвачът се събужда в болницата, където всички лекари и медицински сестри са членове на Project Mayhem.

Портокал с часовников механизъм (1972)

В книгата: Алекс е реабилитиран и израства, ставайки морален индивид, който уважава закона и се слива със статуквото. Авторът Антъни Бърджис не е съгласен със Стенли Кубик, който е избрал да пропусне тази част, която според него е от решаващо значение за темата на историята и наративната ѝ структура.

Първа кръв (1982)

В книгата: Ако филмът беше завършил по същия начин като романа на Дейвид Морел, нямаше да е възможно да има „Рамбо: Първа кръв част II“, „Рамбо III“ или въобще Рамбо. В книгата този главен герой умира от огнестрелни рани в самия край на историята. Очевидно това не се случва във филма, което се превръща в добра новина за кариерата на Силвестър Сталоун.

Форест Гъмп (1994)

В книгата: Може и да не ви се вярва, но слушайте какво още се случва в книгата, което не се вижда на екрана. Сладкият, скъп Форест отива в космоса, живее с канибали и има активен сексуален живот! Също така, Джени оживява, но връзката им се разпада драматично, така че от вас зависи да прецените всъщност кой край е по-тъжен.

Пазителите (2009)

В книгата: Тук нещата са ясни и точни и се отнасят само до злодея. Озимандиас разрушава Ню Йорк, като телепортира гигантски калмари, вместо да го взриви по-традиционен начин с най-обикновени експлозиви.

Джурасик парк (1993)

В книгата: Според книгата героите на финала правят точно това, което трябва да бъде направено в подобна ситуация – просто взривяват целия проклет остров. Също така, пригответе си кърпичките героите на Ричард Атънбъро и Джеф Голдблум умират.

Аз съм легенда (2007)

В книгата: За съжаление на героя на Уил Смит, а и на читателите – вампирите, в крайна сметка, успяват да създадат свое собствено ново общество и да въдворят Робърт Невил в затвора, осъждайки го за престъпленията,  които е извършил срещу тях. Може би от тяхна гледна точка това има смисъл…

The Natural (1984)

В книгата: Рой Хобс се появява в последния си мач. Феновете му не са сред публиката. Той се опитва да спечели, но се проваля. Такъв е животът на героя, който на кино екрана няма да забележим…